Ponedeljak 25.03.2013.
04:07
Srna

Uslov za datum - Kosovo u UN?

Čega će Srbija morati da se odrekne zarad dobijanja datuma za EU?
 

Falenski je istakao da je najvažnije da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koja bi otvorila put za međusobno uvažavanje, što bi kasnije uključilo i srpski pristanak na stolicu Kosova u UN.


"Ukoliko bi došlo do ovakvog razvoja situacije, mi bismo u Bundestagu bili spremni da tolerišemo neispunjavanje nekih postavljenih dodatnih uslova", rekao je Falenski za "Politiku".
 

Povodom zaoštravanja stavova Demohrišćanske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU-CSU) oko uslova postavljenih Srbiji sa stavovima vlade u Berlinu i Ministarstva spoljnih poslova, Falenski kaže da je odlučujuća reč poslanika. On je naveo da poslednju reč u vezi sa nemačkim pristankom ili odbijanjem dodele datuma Srbiji neće dati Vlada, ni Ministarstvo spoljnih poslova, već poslanici.
 

Iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova nisu želeli da komentarišu uslove demohrišćanskih poslanika, ali su istakli da je mišljenje njemačkog Bundestaga od velikog značaja.
 

"Savezna vlada (Nemačke) obavestila je Vladu Srbije da je zakonom obavezana da u pogledu eventualne saglasnosti o početku pregovora deluje u saglasnosti sa odlukama Bundestaga, pa da je stoga mišljenje Bundestaga od velikog značaja", navode iz nemačkog ministarstva

2024 © - Vesti online