Nedelja 24.03.2013.
23:55
Beta

Crnogorci traže uvođenje jezika u Vrbasu

Crnogorska partija je u saopštenju za javnost ponovila da su se stekli svi zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika kao službenog u opštini Vrbas, ali su se lokalne vlasti, uprkos apelima koji traju od 2010. godine, oglušile o te zahteve.

Plakati ''Crnogorski jezik u opštini Vrbas''

Ocenjuje se da je reč o neustavnom, nezakonitom i diskriminatorskom postupanju prema građanima Srbije u opštini Vrbas, koji su crnogorske nacionalnosti. Crnogorska partija je navela da će, ukoliko domaći nadležni organi ne omoguće uvođenje crnogorskog jezika, biti prinuđena da internacionalizuje problem i obrati se Savetu Evrope i OEBS-u.

Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine, u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine. Crnogorska partija, čije je sedište u Novom Sadu, pismo je uputila predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i Zaštitniku građana Saši Jankoviću.

2024 © - Vesti online