Nedelja 24.03.2013.
13:21 >> 16:57h
Beta

Dačić: Blizu smo dogovora sa Prištinom

Premijer Srbije: Nadamo se dogovoru do 2. aprila
 

Dačić je rekao novinarima da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton planirala da pregovori budu završeni do 20. marta, ali da je na insistiranje Srbije dijalog, ipak, nastavljen.

"Ešton je već spakovala sve papire, ali sam ja instistirao da se dijalog nastavi jer ne želimo da Srbija bude okrivljena za krah dijaloga", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da zajednica srpskih opština, o čijim se nadležnostima pregovara u Briselu, mora imati više od protokolarnih ovlašćenja. Na pitanje šta ako ponuda Srbiji ostane ista, Dačić je rekao da će dogovor teško biti postignut, ako se ponuda ne poboljša do 2. aprila.

Dačić je kazao da je samo članstvo u Evropskoj uniji sporedno pitanje, a da je ključno kakvo će rešenje biti postignuto za Srbe na Kosovu i kako će oni živeti u narednih pet ili deset godina.

"Želimo Evropsku uniju, želimo da promenimo našu geostratešku poziciju jer su naši prijatelji suviše daleko od nas. Sa svih strana smo okruženi članicama Evropske unije i NATO-a, tako da dobro moramo da odmerimo politiku koju ćemo voditi", rekao je Dačić.

Ako menjamo premijera, biramo i novu vladu


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi promena na mestu predsednika Vlade Srbije značila izbor nove vlade, ali da su to za sada samo spekulacije i da o tome nije bilo razgovora u okviru vladajuće koalicije.

 

"Nismo zvanično razgovarali (potpredsednik vlade Aleksandar) Vučić i ja na tu temu jer smo se bavili najvažnijim državnim pitanjima", rekao je Dačić.

 

 

"Nije bilo tema oko kojih smo se Vučić i ja do sada razilazili. Mi jedni drugima nemamo šta da zamerimo, ova vlada ima pun legitimitet. Ako neko pokrene tu priču (rekonstrukciju) moramo da definišemo da li hoćemo novu vladu ili samo personalnu rekonstrukciju", rekao je Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije.

 

Dačić je rekao i da se svi politički činioci u Srbiji treba da okrenu rešenju najvažnijeg političkog pitanja, a to je rešenje problema Kosova i Metohije.

 

"Potrebna nam je državna saglasnost o pitanju Kosova i Metohije", rekao je Dačić i dodao da mu politički protivnici prebacuju i što vodi dijalog i što možda taj dijalog neće doneti rezultate zbog čega će biti ugrožena evropska perspektiva Srbije.

2024 © - Vesti online