Ponedeljak 25.03.2013.
08:00
Smedia

Mali trikovi za ublažavanje zubobolje

Foto: Ilustracija

Mnogi tada pokušavaju da se prisete starih proverenih narodnih recepata jer uglavnom svi u kući uvek imamo, led, luk, nanu ili kamilicu.

Ipak, ako se zubobolja jednom javi, ne treba odlagati posetu zubaru, jer nemila noćna epizoda može lako da se ponovi, ali i da se stanje sa bolesnim zubom pogorša.

1. OBLOGA - Ako imate zubobolju i stvori se na bolnom mestu i otok, privremeno možete da pomognete hladnim oblozima. Nekoliko kockica leda stavite u kesicu za zamrzavanje, tako upakovano stavite u pamučnu maramicu ili krpu i prislonite na bolno mesto na obrazu. Od leda će privremeno da utrne obraz i da se "umrtvi“ bol.

2. KARANFILIĆ - Ovaj mirisni začin, može da primiri bol jer sadrži supstance koje imaju antibakterijsko i antiseptično delovanje. Preporučuje se da se karanfilić kratko prožvaće, ali samo zdravim zubima, jer direktan susret začina i bolnog zuba može da izazove još veće muke. Od karanfilića može da se pripremi i odvar za ispiranje usta koji takođe umiruje zubobolju.

3. NANA - Stavite nekoliko listova osušene nane oko bolnog zuba i držite 10-15 minuta. Ispljunite sadržaj i ponovite ovaj postupak više puta tokom dana. Nana će ljutinom da umiri bol, a istovremeno će da izvuče apsces na površinu. Od nane takođe može da se pripremi i odvar. Kada se prohladi može da se pije, i svaki gutljaj zadrži koju sekundu duže u ustima, da se dobro "zalije“ bolno mesto.

4. LEKOVITO BILjE - U lečenju zubobolje mogu da pomognu i prohlađeni odvari za ispiranje usta od bokvice ili žalfije. Odlično protivupalno delovanje imaju i petrovac i kamilica, i takođe mogu da pomognu kod zubobolje. Koriste se takođe kao odvari za ispiranje usta. Sveža kamilica je u ovom slučaju delotvornija od sušene.

5. ALKOHOL - je poznati lek iz domaće radinosti za bolne zube. Malo žestokog pića, kao što je votka, šljivovica i slično, sipati na komadić vate ili gaze i staviti na bolestan zub ili na desni. Može da pomogne i ako se gutljaj alkohola malo zadrži u ustima, pa ispljune. To bi trebalo da umanji bol, i da splasne otok ako se pojavio.

6. BELI LUK - Čen belog luka sa malo soli staviti na oboleli zub. To bi trebalo da pomogne, jer beli luk sadrži materiju koja je poznata kao prirodni antibiotik (alicin), i uništava bakterije. Čen može da se koristi i spolja, odnosno može da se u gazu umotan čen stavi u uvo na strani gde se nalazi bolan zub.

7. CRNI LUK - bogat je eteričnim uljima koji pozitvno utiču na zdravlje. Za zubobolju se preporučuje da se sitno naseckani luk stavi u papirnu maramicu, dodatno prstima još malo izgnječi da pusti sok. Ovako pripremljen oblog držati nekoliko minuta na bolnom mestu na obrazu.

8. KRASTAVAC - isecite svež krastavac na deblje kolutove i stavite ga na i oko bolesnog zuba. Vrlo brzo ćete osetiti umirujući efekat.

9. SO - predstavlja brzo i praktično rešenje protiv bolova. U malo tople vode razmutiti kašiku soli i sa dobijenim rastvorom dobro isprati zub oko dva minuta, pa ispljunuti. Napomena: rastvor ne sme da se proguta, jer je previše slan za organizam, pišu Novosti.

10. MASAŽA - kockicom leda lagano masirati pregib između palca i kažiprsta na ruci, oko pet minuta. Upravo tu se nalaze završeci živaca povezani sa centrom za bol u mozgu, koji kontrolišu stepen bola u rukama i glavi. Trljanje ledom blokira te centre i u 90 odsto slučajeva pomaže u rešavanju problema zubobolje.

2024 © - Vesti online