Subota 23.03.2013.
12:51
Srna

Vatikan: Pretučeni srpski bogoslovi dobili ono šta su tražili!

Episkop Irinej ističe kako bi izgovorene reči, uoči inauguracije pape Franje u emisiji Radio Vatikana na hrvatskom jeziku, bile neverovatne da nisu stvarno izgovorene.

Živopisnim likovima omogućeno da šire govor mržnje: Episkop bački Irinej

"Više je nego očigledno da je posredi sramna podmetačina nekog iz hrvatske sekcije Radio Vatikana, a možda i čitave te sekcije. Da li se razmahao neko iz stare, fosilne družine ustašoidnih bojovnika, od kojih se neki okupljaju i oko Zavoda Svetog Jeronima u Rimu, ili je uzavrela junačka domoljubna krv u žilama nekog od njihovih mlađih sledbenika", pita episkop Irinej.

On dodaje da je za to odgovorna ustanova koja je "takvim živopisnim likovima omogućila da radio-talase koriste za svoj govor mržnje". U saopštenju episkopa Irineja, objavljenom na sajtu SPC, navodi se da to nije "mala mrlja i sramota u okviru svečanosti inauguracije novog poglavara Rimokatoličke crkve i da je time udaren šamar i novoizabranom papi Franji".

Za ispravku Radio-Vatikana od 21. marta pod naslovom "Crkva je protiv svih oblika nasilja", episkop Irinej kaže da je još sramnija.

"Oni ni tada ne znaju ko je u ime srpskog patrijarha bio izaslanik na papinoj inauguraciji. Kažu da su to bili mitropolit Jovan i vladika Lavrentije, a bio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije", dodaje episkop Irinej.

Prema njegovim rečima, u toj ispravci i dalje se pravda napad na pravoslavne bogoslove iz manastira Krke s tim što klevetničku hajku uzdižu na viši nivo i udaraju ne samo na neimenovane srpske episkope već i na vladiku Nikolaja.

U emisiji Radio Vatikana na hrvatskom jeziku napad na srpske bogoslove u Kistanju okarakterisan je kao "verbalni delikt".

"Zapravo je sve povezano sa srpskim izazivanjem bilo kad je reč o ćirilici bilo kad se neki srpski bogoslovi napiju, pa izazivaju u Kistanjima. Kad dobiju ono što su tražili, onda je to odmah mržnja, ali izazivanje mržnjom, nije mržnja. I opet su žrtve Srbi", navedeno je u toj vesti.

2024 © - Vesti online