Petak 22.03.2013.
16:27
Beta

Obama odao počast žrtvama holokausta

Barak Obama položio vence na grob Teodora Hercla
 

U pratnji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i predsednika Šimona Peresa, Obama je položio vence na grobove Teodora Hercla, osnivača modernog cionizma koji je umro 1904. pre nego što je ostvario san o jevrejskoj rodnoj zemlji, kao i bivšem izraelskom premijeru Jicaku Rabinu, koji je ubijen 1995.

Kasnije danas, Obama će otputovati u Jordan, gde će se sresti sa kraljem Abdulahom Drugim. Među temama razgovora biće rešavanje problema pola miliona izbeglica iz Sirije u Jordanu. Abdulah je izrazio bojazan da bi ekstremisti i teroristi mogli da naprave regionalnu bazu u Jordanu.

Poseta Herclovom grobu, kao i jučerašnji obilazak na kojem je video drevni hebrejski tekst Svitaka sa Mrtvog mora, ili Kumranskih spisa, simbolični su potezi za Obamu kojima je priznao da objašnjenje postojanja Izraela počiva na njegovim istorijskim vezama sa regionom i viziji koja je postojala pre holokausta.

Na Rabinovom grobu, Obamu su pozdravili članovi bivšeg izraelskog premijera. Gestom koji povezuje SAD i Izrael, kamen koji je Obama položio na Rabinov grob donet je iz Memorijala Martina Lutera Kinga u Vašingtonu, saopšteno je iz Bele kuće.

Pre obilaska Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu, Obama je posetio Memorijal holokausta Jad Vašem.

2024 © - Vesti online