Petak 22.03.2013.
10:40
Vestionline

Handkeu nagrada "Momo Kapor"

Veliko priznanje za "Moravsku noć":
Peter Handke

Nagradu koju dodeljuje Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" će svečano biti uručena 8. aprila u Skupštini Beograda.

Nagrada “Momo Kapor” dodeljuje se jednom godišnje, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, a do sada su je dobili Emir Kusturica za knjigu “Smrt je neprovjerena glasina” i slikar Vladimir Dunjić.

Handkea je o odluci žirija Zadužbine obavestila njen osnivač i direktor Ljiljana Kapor.

Handkeov knjiga "Moravska noć" je pored srpskog (izdanje Srpske književne zadruge) prevedena i na francuski i španski jezik.

Ova knjiga je, po rečima recenzenta Milovana Danojlića, "neobična autobiografska povest, vezana naslovomi ne samo naslovom, za naše krajeve. Jedan pisac koji je, tobože, napustio spisateljski posao, ispoveda se na brodu-hotelu Moravska noć šestorici prijatelja, tačnije, dozvoljava im da ga ispovedaju, da ga podsećaju na predele, situacije, susrete, pojedinosti i lica iz njegovih ranijih knjiga i okolnosti koje su ga pratile... Zakleti usamljenik, u sporu sa duhovnom i društvenom klimom zapadnog sveta, našao je u našem delu Balkana okruženje prikladno svom psihološkom stanju, potrebi da stvari posmatra izvan njihovog usvojenog okvira, iz perspektive slobodne, od društvenih konvencija otrgnute jedinke. Sa našom, takođe usamljenom, iz sveta isključenom zemljom, on je utvrdio sestrinsku srodnost: razumevajući sebe, on shvata i prihvata nas."

2024 © - Vesti online