Petak 22.03.2013.
06:42 >> 12:45h
B. Simonović - Vesti

Evropa traži dijalog SPC i CPC

Na pismo mitropolita Amfilohija (na fotografiji) Evropska komisija odgovorila da Crna Gora mora da poštuje sva osnovna prava, samim tim i slobodu veroispovesti
 

Ovu uopštenu, suvu diplomatsku i u suštini nemuštu poruku, koja je stigla iz Evropske komisije i Odbora Evropskog parlamenta za međunarodne odnose kao odgovor na nedavno pismo - žalbu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija povodom pritisaka koje Mitropolije i njeno sveštenstvo trpe, u Crnoj Gori su juče protumačena kao poziv Evrope na dijalog i ujedinjenje Mitropolije crnogorsko

Antrfile: I Miraš postavlja uslove

 

Potpredsednik Saveta mitropolije takozvane Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kaže da sa ''Beogradskom patrijaršijom'' nema dijaloga dok se ne ispune određeni uslovi: dok se ne ukine akt kralja Aleksandra od 22. juna 1920. godine o ujedinjenju crkava, dok se posebnom rezolucijom Skupštine Crne Gore Podgorička skupština ne proglasi nasilnim činom ujedinjenja, koji je uzrokovao dva građanska rata i nanio štetnu nacionalnim i državnim interesima i dok se, konačno, nezakonito upisana imovina na Srpsku crkvu ne vrati u prvobitni vlasnički status. U takvim pravnim i političkim okolnostima koje bi nastale nakon ovih akata Beogradska patrijaršija bi morala prihvatiti dijalog koji Crnogorska crkva neće odbiti – dodaje Vučinić.

primorske, odnosno Srpske pravoslavne crkve i samoproglašene Crnogorske pravoslavne crkve.

Da podsetimo, mitropolit Amfilohije se nedavno žalio komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu i predsedniku Odbora Evropskog parlamenta za međunarodne odnose Elmanu Broku, na pritiske koje u Crnoj Gori trpi Mitropolija crnogorsko-primorska i njeno sveštenstvo.

Pri tom je posebno apostrofirao Socijal demokratsku partiju i njenog lidera, uz to i predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića. On je ustvrdio da ova partija, njen lider i ministri u Vladi Crne Gore već godinama, ''bez ikakvih argumenata, a iz ideoloških interesa, grubo narušavaju civilizacijske i pravne

tekovine i preduzimaju protivpravne radnje uperene prema SPC, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, i ostalim pravoslavnim eparhijama u ovoj državi''.

Pri tom je precizirano da se to očituje u napadima na njihovu imovinu i progonima pravoslavnog sveštenstva iz Crne Gore uskraćivanjem prava boravka.


Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske dr Velibor Džomić, reagujući na poruke iz Evrope, kaže da je sasvim iracionalno stavljati u istu ravan Mitropoliju Crnogorsko-primorsku, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu sa jednom, u crkvenom, pravoslavnom smislu nepostojećom organizacijom, koja se sama naziva tako kako se naziva.


- Sa licima koja su bila u svešteničkom činu i koja su lišena svešteničkog čina i raščinjena u crkvenim postupcima ( odnosi se na Miraša Dedeića, odnosno samozvanog mitropolita CPC Mihaila, prim. B.S), ne može biti nikakvog dijaloga kao sa predstavnicima Crkve. Oni mogu, nakon pokajanja, samo da budu članovi Crkve kao vernici. S druge strane, Pravoslavna crkva, kao odgovorna duhovna institucija, ima razumijevanja za ljude koji su kao civili iz nekih razloga zastupali tu ideju i s tim ljudima je uvek moguć razgovor u pogledu njihovog povratka Pravoslavnoj crkvi – kaže Džomić.

2024 © - Vesti online