Četvrtak 21.03.2013.
15:25
Beta

Nove optužbe protiv vladike Pahomija

Mladić je za "Vranjske" rekao da će otkriti pravi identitet tek kada i ako pravosuđe pokrene postupak protiv Tomislava Gačića, što je svetovno ime vladike Pahomija. Magacioner je naveo da je izjavu o višegodišnjem seksualnom uznemiravanju 20. februara ove godine dao pripadnicima Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda, sa kojima je razgovarao u Leskovcu, jer nije imao poverenja u vranjsku policiju.

Ozbiljne optužbe: Vladika Pahomije

"Vranjske" navode da je seksualno uznemiravanje "počelo u noći između 6. i 7. jula 2004. godine posle noćnog bdenija u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, a nastavilo se u narednih devet godina".

Trajko Naumović, prvi zamenik tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju potvrdio je da je "službena beleška (iz UKP Beograda) stigla do njih" i da u ovoj fazi postupka, dok se proveravaju njeni navodi, ne može da iznosi više detalja.

Eparhija vranjska je na svojoj internet stranici www.eparhijavranjska.org objavila saopštenje, kao odgovor na pitanja novinara "Vranjskih", a u kome se navodi da te novine, po istom scenariju kao što su to uradile 9. januara 2003. godine, žele da
naprave "slučaj Pahomije".

U saopštenju koje je objavljeno na internet stranici Eparhije vranjske navodi se i da je "u prvom slučaju 2003. godine (kada su vladiku Pahomija četvorica dečaka iz Vranja optužila za seksualno uznemiravanje) sud doneo oslobađajuću presudu za episkopa Pahomija i da tu ništa ne može niti da se doda niti da se oduzme". U saopštenju Eparhije vranjske se navodi i da su tada (2003. godine) "potrošena mnoga novčana sredstva" i zloupotrebljeni maloletnici u obračunu 'inih' organizacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Eparhiji vranjskoj, ali da "rezultata nije bilo, a neće ih biti ni ovog puta".

Sudsko veće Opštinskog suda u Nišu je 6. marta 2006. godine oslobodilo vladiku vranjskog Pahomija optužbi za protivprirodni blud zloupotrebom službenog položaja nad četvoricom maloletnih dečaka usled zastarelosti postupka.

2024 © - Vesti online