Petak 22.03.2013.
08:00
Magazin, Vestionline

Masti koje vas neće udebljati

Orašasti plodovi su puni hranjivih stvari, zdravih masti i belančevina
 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su puni hranjivih stvari, zdravih masti i belančevina. Jedan su od najboljih izvora alfa-lenolenične kiseline, vrste za srce zdrave omega-3 masne kiseline. Bogati su i L-argininom, aminokiselinom koja jača imunološki, pomaže u zaceljivanju rana, poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, orasi sadrže topiva vlakna i vitamin E. Vlakna pomažu u smanjivanju holesterola i glukoze u krvi, dok je vitamin E snažan antioksidans neophodan za pravilno funkcioniranje imunološkog sistema, zdravu kožu i popravak DNK. Zato slobodno uživajte u bademima, orasima i brazilskim oraščićima, ali naravno ne preterujte sa količinom!

Semenke

Semenke, poput orašastih plodova, imaju niz zdravih svojstava pre svega za srce. U prehranu zato trebate uključiti lanene semenke, semenke suncokreta.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje koristite za pečenje i salate. Ovo fantastično ulje bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, poput klorofila, karotenoida i vitamina E. Maslinovo ulje je odlično za smanjenje krvnog pritiska, u prevenciji raka, dijabetesa, ali i olakšava astmu i artritis. Ustvari, uvedete li maslinovo ulje u prehranu, ono će vam pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Avokado

Avokado je fantastično voće s nizom prehrambenih koristi. Odličan je izvor glutationa, snažnog antioksidansa koji čisti i štiti telo, uklanja teške metale i bori se protiv slobodnih radikala. Glutation pomaže u održavanju zdravog imunološkog sastava i usporava proces starenja. Avokado je bogat i folnom kiselinom, koja smanjuju učestalost bolesti srca i moždanog udara. Ovaj plod je i odličan izvor vitamina E, i štiti od mnogih bolesti i pomaže u održavanju celokupnog zdravlja.

Kokosovo ulje

Koristite ga za kuvanje ili ga dodajte u zobene pahuljice i druga jela koja se ne kuvaju. Kokosovo ulje ima antimikrobna, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Poboljšava probavu i zdravlje creva. Čuva bubrege, jetru i imunološki sustav. Koristi i dobrom radu metabolizma i održavanju zdrave težine. Kokosovo ulje prati loš glas pre svega zato što se sastoji od zasićenih masti.

2024 © - Vesti online