Četvrtak 21.03.2013.
13:13
Ž. Marković - Vesti

Bosna je na buretu baruta

Raketa fagot
 

Na to su upozorili i prvi ljudi NATO-a u BiH, a cela stvar dobija na značaju kada se u obzir uzmu gotovo svakodnevne informacije o nestanku određenih količina oružja, municije i eksploziva kojima se gubi svaki trag.

Poslednji takav slučaj zabeležen je u Mrkonjić Gradu gde je iz kasarne Kula 2 nestala raketa tipa fagot. Kome i zbog čega je potrebna takva raketa koja je namenjena za uništavanje tenkova i oklopnih vozila, utvrđenih objekata, prizemljenih aviona i drugih ciljeva na zemlji na udaljenostima do dva kilometra, zasad se samo nagađa.

Ekstremisti

Vrlo su retki slučajevi nestanka naoružanja koji su ispitani do kraja. Prema ranijim tvrdnjama nekih eksperata za bezbednost, situacija na području FBiH, po tom pitanju, naročito je alarmantna. U javnosti već neko vreme kruže informacije da su pojedine krađe povezane sa delovanjem vehabija, ali spekulacije o tome da su se neki ekstremisti dokopali većih količina naoružanja nikad nisu potvrđene.

- Sprovodimo intenzivnu istragu, ali trenutno ne možemo da kažemo više detalja jer bismo tako omeli istražne radnje. Svi dobro znamo da postoji problem sa viškom municije i nestabilnih sredstava. Nedavno je naređeno ponovno brojanje oružja i municije, odnosno inventura svih vojnih skladišta u BiH - kaže zamenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš.


Ona kaže da problem sa nedostatkom evidencija o količini viškova naoružanja datira još iz vremena kad nisu postojale zajedničke Oružane snage BiH.


- Entitetska ministarstva nisu vodila knjige o pitanju viškova naoružanja na isti način. Zato je naređeno novo brojanje. Moramo znati gde se šta nalazi - tvrdi Pendešova.


Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Dušanka Majkić kaže da je ovako nekontrolisano stanje pomalo alarmantno. Po njenim rečima, dosadašnje kontrole ukazale su na velike razlike između evidentiranog i postojećeg stanja.


- Postojanje viškova znači da je neko to pripremio, najverovatnije za neku vrstu trgovine, a manjkovi znače da su oružje, municija i minsko-eksplozivna sredstva nekontrolisano izvlačena iz magacina Oružanih snaga BiH - ističe Majkićeva.

2024 © - Vesti online