Sreda 20.03.2013.
18:53
Beta

Uprkos pesticidima, Rusi vole naše jabuke

Ljajić je sa ruskim ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim razgovarao o povećanoj koncentraciji pesticida koji je pronađen u jabukama iz Srbije na ruskom tržištu, a kako je izjavio Ljajić, još uvek nema nikakvih zvaničnih laboratorijskih rezultata o tome.

Izvoz se odvija bez problema: Rasim Ljajić

"Dobićemo te rezultate čim stignu u rusko ministarstvo poljoprivrede", rekao je Ljajić novinarima nakon sastanaka sa ruskim ministrom.

On je naveo da je dogovoreno da ruske fitosanitarne službe posete Beograd kako bi obučile srpske inspekcijske službe o načinima kontrole tih proizvoda i pružili im stručnu pomoć, kako bi se poboljšao kvalitet izvoza.

Ljajić je rekao da je Srbija u Rusiju tokom 2011. godine izvezla oko 75.000 tona jabuka i da nijedan slučaj, ni na koji način, nije bio problematičan.

"U Rusiji se vrši kontrola uvezenih jabuka i iz Kine, Poljske, Makedonije i Bugarske. U svakom slučaju, još uvek nema definitivnih rezultata tih analiza. Mi ćemo ih dobiti i što je još važnije dobićemo sugestije i predloge kako da poboljšamo kvalitet proizvoda prilikom izvoza", rekao je Ljajić.

Tokom ove godine, tokom provere tri partije izvezenih jabuka iz Srbije u Rusiju, otkriveno oko 60 tona jabuka sa previsokim sadržajem pesticida. U srpskoj delegaciji koja je otputovala u Moskvu su i potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom Nenad Popović i predsednik Privredne komore SrbijeMiloš Bugarin.

2024 © - Vesti online