Utorak 16.02.2010.
23:40
Vestionline

Mesić: Odlazim zadovoljan

Podstakao normalizaciju odnosa sa Srbijom: Stjepan Mesić
 

Mesić je istakao da je napravio zaokret u odnosima prema Bosni i Hercegovini i "podstakao i najiskrenije sprovodio dalju normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ipak, svaka normalizacija između dva subjekta, a ja radije kažem ponovno uspostavljanje međusobnoga razumevanja i poverenja, ne može ići ispod granice vlastitih nacionalnih interesa, niti iznad granice interesa trećih", kazao je Mesić.


Mesić je, u televizijskom obraćanju naciji, naveo da smatra da je doprineo tome da se Hrvatska korenito izmeni, kao i da se izmeni način na koji Hrvatsku doživljavaju u svetu, prenela je agencija Hina.


Podsetivši da je Hrvatska kada je preuzeo dužnost "bila praktično u međunarodnoj izolaciji", dok je danas članica Atlantskog saveza i pred vratima EU, Mesić je naglasio kako je u svom mandatu nametnuo "nov način gledanja" na dogadaje, kao što je saradnja sa Haškim sudom, kao i na nedavnu prošlost.


"Nametnuo sam, i to moram naglasiti, doista nametnuo, koncept individualizovanja krivice za počinjene ratne zločine i time otklonio opasnost da se celi hrvatski narod stigmatizira zbog nedela pojedinaca koji su se sakrivali iza hrvatskoga imena", kazao je on.


Mesić je naglasio da smatra da je "evropski put" jedini kojim Hrvatska mora da ide.

2024 © - Vesti online