Sreda 20.03.2013.
12:26
Vestionline, Telegraf.rs

Hrvati ekstremistima dele karte za meč sa Srbijom!

Neko želi da utakmicu pretvori u festival ekstremizma?!

U klubu navijača "Uvek verni" žale se da nijedan njihov član do utorka nije uspeo da podigne ulaznicu za meč sa Srbijom (1500 karata obećano je njihovim filijalama, plus nepoznat broj kupljen putem interneta), iako pouzdano znaju da su druga navijačka udruženja podigla svoje ulaznice, među njima i ogranak BBB-ovih veterana sklonih Zdravku Mamiću koji su navodno dobili 900 ulaznica.

Slučaj postaje bizaran ako se zna da su "Uvek verni" udruženje priključeno na budžet Fudbalskog saveza Hrvatske i jedina organizacija koja prati isključivo reprezentaciju i pritom broji respektabilnih 17.000 članova.

Neki navijači su požurili da na Internetu objave fotografije tridesetak preuzetih karata s uzastopnim serijskim brojevima, "prigodno" garniranih letkom Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) koja pripada ekstremnoj desnici. Ovakav kriterijim za distribuciju karata krajnje je dubiozan i sugeriše da pored svih apela za normalno navijanje, neko ipak želi da utakmicu pretvori u festival ekstremizma.

Uz borbu za ulaznice diskretno je počela i borba oko generalne podele interesnih zona u Savezu. Metak iz startnog pištolja u ovoj trci ispalio je Davor Šuker kada se u službenoj izjavi ogradio od Mamićevog govora mržnje prema ministru Jovanoviću i poručio mu da je porušio sve dobro što je Savez izgradio u pripremi utakmice visokog rizika.

Bio je to predsednički gest, ali nimalo mudar potez. Mamić je izmislio Šukera kao fudbalskog funkcionera. Sada je Šuker raskinuo tu koaliciju, najavivši disciplinski postupak protiv Mamića.

Tompson dočekuje Srbe u Zagrebu: Kad čuješ himnu bori se za Vukovar!

 

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Igor Štimac na sva usta po konferencijama za novinare poziva na fer-plej navijanje i ponašanje navijača protiv Srbije u petak na "Maksimiru" dok na drugoj strani, svesno ili nesvesno, potpiruje i ovako uzavrele strasti pred duel komšija u okviru kvalifikacija za SP.
 

Štimac je, samo nekoliko sati nakon izjave pokažite "Ljubav prema Hrvatskoj a ne mržnju prema Srbiji" na svom fejsbuk profilu okačio spot poznatog, najblaže rečeno, muzičara koji i ne voli baš Srbe, Marka Perkovića Tomsona uz konstataciju da će se ova pesma čuti u petak sa razglasa na "Maksimiru". Naravno, Štimac je za tili čas dobio više hiljada "lajkova".

 

Nezvaničnu himnu reprezentacije Hrvatske "Uvek verni tebi", Tompson je napravio za udruženje navijača hrvatske fudbalske reprezentacije. Pesma kao pesma nema toliko prizvuk nacionalizma, ali postoji jedan deo koji "para uši" u kojem se kaže "kad čuješ himnu, bori se za Vukovar". Ono što je zaista bilo nepotrebno u ovom sportu su scene iz "Oluje", akcije etničkog čišćenja Krajine koje su iskombinovane sa akcijama hrvatske reprezentacije na terenu.

 

U Fudbalskom savezu Hrvatske izričiti su u tome da u petak na "Maksimiru" neće biti uvredljivih pesama, ne želeći da komentarišu problematični spot.

 

"Zašto da ne! Ne vidim razlog zašto bismo prekinuli tradiciju, ako te pesme, poput 'Lijepa si', iskazuju ljubav prema domovini i ako se s njima sjedinjuje 35.000 navijača", rekao je Damir Vrbanović, izvršni predsednik HNS.

2024 © - Vesti online