Sreda 20.03.2013.
12:18
telegraf.rs

“Pogrebna mafija“ vara ljude u Beogradu

U "industriji" prevoza posmtrnih ostataka vlada veliki javašluk

- U zvanično registrovanom Udruženju preduzetnika pogrebnih usluga ima 30 registrovanih članova, koji uredno plaćaju sve poreze i doprinose državi. Međutim, od ‘divljaka’ ne možemo da radimo. Sve su preuzeli zahvaljujući ličnim poznanstvima i političkim ili drugim vezama s nadležnima u bolnicama. Niti kome plaćaju, niti koga pitaju, već samo zarađuju. Preminule osobe prevozi ko stigne i s čime stigne. Tu su prerađeni automobili i mini-autobusi, a neretko se za transport leševa koriste i hladnjače za životinjsko meso. Strašno! Što je najgore, niko im ništa ne može i sve ih je više - ističu u ovom udruženju.


Zbog takve situacije članovi ove organizacije su podneli više prijava nadležnim inspekcijama kako bi se regulisala situacija i neprijavljeni prevoznici udaljili iz saobraćaja.


- Za prevoz posmrtnih ostataka velika većina nije registrovana. Oni su zvanično zavedeni kao trgovinske radnje i privatna preduzeća, pa vas molimo da nešto učinite po tom pitanju i omogućite nam da normalno radimo svoj posao. Onemogućite divlje prevoznike da neadekvatnim vozilima preuzimaju posmrtne ostatke iz centralne kapele i dopremaju ih na gradska groblja - piše u jednoj od prijava.


Ovo udruženje se do sada obraćalo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Komunalnoj inspekciji u Beogradu, Tržišnoj inspekciji, kao i drugim nadležnim institucijama. Međutim, odgovora i konkretnih akcija nije bilo.


- U centralnoj kapeli u Deligradskoj ulici postoji knjiga za preuzimanje pokojnika i tu inspektori mogu da se uvere u naše tvrdnje da posmrtne ostatke preuzima ko i kako stigne. Neka neko konačno učini nešto po tom pitanju - apeluju iz Udruženja pogrebnih preduzetnika.


Inače, njihovi članovi su pored prijava nadležnim organima dostavili i galeriju fotografija nelegalnih prevoznika posmrtnih ostataka. Uprkos svemu, do danas niko nije uradio ništa, tako da se nelegalni transport pokojnika i dalje odvija neometano.


Ostaje da se vidi šta je potrebno da se tako nešto zaustavi i da gradski i republički organi počnu da rade svoj posao, jer se na ovaj način, prema proceni udruženja, republički budžet ošteti za najmanje nekoliko miliona dinara.

2024 © - Vesti online