Sreda 20.03.2013.
10:50
Danas

Uvod u promenu Ustava

Moramo da se bavimo decentralizacijom: Dušan Petrović

- Većina političkih stranaka danas je za ulazak Srbije u EU i za rešenje pitanja Kosova dijalogom, tako da je došao trenutak da se bavimo decentralizacijom zemlje, koja je recept za rešavanje drugih nagomilanih problema. Vreme je da formiramo regione, koji će imati svoje skupštine, vlade i budžete i voditi ekonomsku politiku države. Novac mora da se spusti na srednji nivo vlasti - rekao je Petrović na konstituisanju niškog Inicijativnog odbora Zajedno za Srbiju u prepunoj sali Lutkarskog pozorišta, navodi ''Danas''.

Petrović je kazao da će takva organizacija države stvoriti preduslove da svi njeni građani imaju jednake šanse i mogućnosti bez obzira u kojem delu zemlje žive. Decentralizacijom se ništa ne otima Beogradu i Vojvodini, koji bi trebalo da imaju i veće nadležnosti i budžete nego sada, već se omogućava Srbiji južno od Beograda da dobije to isto.

On je dodao da decentralizacija zemlje ne vodi njenom raspadu, kako tvrde protivnici te ideje. Zemlja se raspada tamo gde ljudi loše žive i zbog toga pate i gomilaju bes, a ne tamo gde imaju ista prava i mogućnosti.

2024 © - Vesti online