Sreda 28.10.2009.
18:25
Tanjug

Kinezi kupuju "Volvo"

Ovako je "Volvo" nekada izgledao

Američki proizvođač automobila nije obelodanio moguću prodajnu cenu za poznatu švedsku autokompaniju, ali se u javnosti spekuliše o iznosu od dve milijarde dolara (1,35 milijardi evra), objavile su agencije. "Ford" je 1999. godine, prilikom kupovine "Volvoa", za tu kompaniju platio 6,45 milijardi dolara.


Kompanije nisu saopštile ni datum do kojeg bi pregovori o detaljima sporazuma trebalo da budu okončani. Analitičari ukazuju da bi mogli da prođu meseci, navodeći u prilog tome činjenicu da je "Ford" januara 2008. označio indijski "Tata motors" kao favorita za kupovinu "Jaguara" i "Lend rovera", a da je konačni dogovor postignut tek marta ove godine.


Prema izvorima bliskim pregovorima, zainteresovani za kupovinu "Volvoa" bili su i američki konzorcijum "Kraun" i kineska automobilska industrija BAIC.


"Ford" je u nastojanju da poboljša poslovanje prodao svoje luksuzne robne marke "Aston Martin", "Jaguar" i "Lend rover", a u budućnosti će se usmeriti samo na svoje glavne brendove "Ford", "Linkoln" i "Merkjuri".

2024 © - Vesti online