Četvrtak 21.03.2013.
02:30
AAP

Prešao u pravoslavlje zbog pretnji smrću




 

Otac Pol Voliker, danas pravoslavne veroispovesti, tvrdi da je sveštenik, kojeg je otkrio javnosti, u vreme počinjenog krivičnog dela obavljao višu dužnost u Anglikanskoj crkvi Viktorije.
 

Kako je otac Pol Voliker izjavio na saslušanju Parlamentarne komisije o seksualnom nasilju članova verskih i drugih organizacija, da je sveštenik napastvovao člana crkve i druge žrtve.
 

Sveštenik, počinilac seksualnog nasilja u pisanoj izjavi nadležnom biskupu priznao je nedela, posle čega je tražena njegova ostavka. Međutim, sveštenik Voliker tvrdi da nije usledila istraga viših crkvenih distanci, a koji su zapravo javnost obavestili kako se sveštenik napasnik dobrovoljno penzioniše zbog lošeg zdravlja. Nakon toga, međutim, data mu je dozvola da obavlja dužnost sveštenika u nadbiskupiji Anglikanske crkve u Melburnu.
 

Voliker i još jedan sveštenik odlučili su da moraju nešto da urade, pa su se obratili nadležnom lokalnom biskupu, koji je odbio da išta učini. Njih dvojica su samoinicijativno stupili u vezi sa žrvama nasilja kako bi smenili osumnjičenog sveštenika s dužnosti.  Našli su pet svedoka koji su pristali da javno progovore o nasilju, nakon čega je sveštenik optužen za čak 20 krivičnih dela, ali je preminuo pre nego što je slučaj završio pred sudom.
 

Posle toga svešteniku Polu Volikeru počele su da stižu pretnje smrću. Pretilo se i njegovoj deci jer je odlučio da progovori o čuvanoj crkvenoj tajni. Umesto da bude pohvaljen, doživeo je da bude kažnjen i isključen iz crkve koja mu je zabranila da obavlja dužnost anglikanskog sveštenika.
 

Otac Voliker traži od predstavnika svih verskih zajednica da donesu strože propise o zaštiti dece. Kad je pokrenuo pitanje o svešteničkom nasilju u pravoslavnoj crkvi, čiji je sada član, dobijao je odgovore: "Mi nismo takvi. To se kod nas ne događa."
 

- To se događa - rekao je otac Pol Voliker.

2024 © - Vesti online