Utorak 19.03.2013.
16:51
Beta

"Prestaće pritisak države na medije"

Nacrt zakona o javnom informisanju obezbeđuje povlačenje države iz medija: Petković
 

Šef Delegracije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da je povlačenje države iz medija veoma važno i da se ne sme dozvoliti prikriveno državno finansiranje medija.

"To je pitanje ravnopravnosti. Ne možemo dozvoliti da privatni mediji budu u neravnopravnom položaju sa medijima koji su u državnom vlasništvu. Veoma je važno da Ministarstvo kulture pažljivo prati period tranzicije, pošto se ne sme dozvoliti prikriveno državno finansiranje medija", istakao je Dežer i naveo da je EU od početka uključena u izradu nacrta zakona i istakao da je veoma važno da čitav proces bude javan i transparentan.

Dežer je rekao da je važno što se država povlači iz vlasništva u medijima i ukazao da su važeći zakoni u sukobu sa predloženim nacrtom. Prema njegovim rečima, u oblasti javnog informisanja bitno je napraviti presedan kako bi budući Zakon o javnom informisanju postao krovni zakon, sinhronizovan sa ostalim zakonima u toj oblasti. Dežer je naveo da pitanje finansiranja medija mora da bude usklađeno sa propisima EU.

Pretplata za RTS i RTV

Ambasador EU u Srbiji je ocenio da je ključno rešiti pitanje regionalnih javnih servisa i upitao da li je potrebno poreske poreznike opteretiti dodatnim dažbinama.

"Kada sam došao na čelo Misije EU u Srbiji pretplatu za RTS i RTV plaćalo je oko 50 odsto građana, a sada 30 odsto, što onemogućava rad javnih servisa. Potrebno je da rešimo to pitanje zakonom. Ako je naš odgovor da opteretimo poreske obeznike, onda moramo odrediti jasne kriterijume", rekao je Dežer i naveo da u nacrtu zakona nema odgovarajućeg rešenja za savete nacionalnih manjina i medije manjina, a da je važno da svakoj nacionalnoj manjini bude obezbeđeno pravo da prate program elektronskih medija na svom jeziku.

2024 © - Vesti online