Utorak 19.03.2013.
12:16
Be

Papa: Svet da se suprotstavi znacima uništenja

"Prava moć" poglavara je "služenje, on treba da nastoji da čuva poniznost služenja", poručio je papa u homiliji "u tonu franjevačkog reda", kako navodi Frans pres, pred više od 100.000 vernika. Papa Franja, Argentinac po rođenju, čije je svetovno ime Horhe Bergoljo, u utorak je svečano ustoličen kao novi poglavar Rimokatoličke crkve. Primio je "ribarov prsten" i papsku traku - "palijum", na početku mise u Vatikanu.

Brinimo za svaku osobu: Papa Franja

"Čuvajmo ljude, brinimo za svaku osobu, sa ljubavlju brinimo o svima, a posebno o najranjivijima, najsiromašnijima i najmlađima", rekao je Papa u propovedi i podsetio na misiju Franje Asiškog.

Papa je apelovao na zvaničnike da ne dozvole da svet prate znaci uništenja i smrti, poručivši da "mržnja, zavist i oholost prljaju život".

"Svako treba da bude čuvar stvorenog" i "ne treba da se bojimo dobrote", rekao je 266. papa, dodajući da se taj poziv ne odnosi samo na hrišćane, već da ima ljudsku dimenziju i da se tiče svih. Papa je na ceremoniju došao u papamobilu, sa jakim obezbeđenjem. Na njegov zahtev, vozilo se nekoliko puta zaustavio kako bi papa
blagoslovio decu koja su došla da ga dočekaju.

Na početku homilije novi biskup Rima pozdravio je kardinale, biskupe, sveštenike i časne sestre i zahvalio na prisustvu vođama drugih verskih zajednica, šefovima država i vlada, kao i zvaničnim delegacijama zemalja širom sveta.

Papa Franja je izrazio duboko poštovanje i svom prethodniku, papi Benediktu Šesnaestom, koji se povukao 28. februara.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve izabran je 13. marta, a današnja ceremonija ustoličenja nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje, predstavljaju početak pontifikata.

2024 © - Vesti online