Utorak 19.03.2013.
13:47
Beta

NATO: BiH "leži" na višku municije

Foto: Ilustracija
 

Lord je rekao da nema jedinstvene evidencije viška oružja i skrenulo pažnju na opasnost od zloupotreba. Kako pišu bosanski mediji, BiH se zato smatra "tempiranom bombom i mestom odakle se švercuju oružje i esksploziv".

Nedavni nestanak teledirigovane rakete "fagot" iz kasarne u Mrkonjićgradu, te sumnja u kvalitet kontrole hiljada tona eksploziva u nadležnosti Civilne zaštite FBiH, podgrejali su strahovanja.

Balističar Berko Zečević je izjavio za sarajevski dnevnik da je "pre nekoliko godina bilo (uskladišteno) oko 30.000 tona municije. Problem je što se u skladištima nalaze znatne količine municije kojoj je istekao rok, a s druge strane, što nemamo potpunu kontrolu nad stanjem u skladištima".

Po njegovim riječima, "odredjene strukture", zbog neznanja i pohlepe ne žele kontrolu municije, a zloupotrebe su moguće i zbog toga što skladišta čuva veoma mali broj ljudi.

Zečević je upozorio da nema nadzora ni nad eksplozivom koji je u nadležnosti Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a prikuplja se uglavnom prilikom deminiranja. Ukazao je da se i taj eksploziv "može koristiti u terorističkim aktivnostima".

"Kada su u pitanju mine, niko ne kontroliše težinu, nego samo broj, odnosno kućišta. Možete izvaditi eksploziv, nasuti nešto unutra, pesak naprimer, i broj mina ostaje isti. Postoji niz mogućnosti zloupotrebe", rekao je Zečević.

U Civilnoj zaštiti Federacije BiH su na sve to rekli da postoje pravila za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih sredstava.

2024 © - Vesti online