Utorak 19.03.2013.
09:04
Danas

Dvostruka taktika Berlina?

Nemački parlament
 

"Nemački poslanici su došli da srpske vlasti potapšu po ramenu zbog rezultata ostvarenih u proteklom periodu, ali i da ih jasno podsete na preostale zadatke koje treba sprovesti", navode sagovornici lista "Danas" povodom boravka poslanika nemačke vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u srpskoj prestonici.

Istovremeno, stručnjaci za evropske integracije ukazuju da je reč o "vrlo uticajnim poslanicima".

Pored sastanka s premijerom Ivicom Dačićem, nemački parlamentarci razgovarali su i s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, potpredsednicom vlade zaduženom za evropske integracije Suzanom Grubješić, narodnim poslanicima i predstavnicima nevladinog sektora.

Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Berlinu, komentariše za "Danas" da je petočlana parlamentarna delegacija, koju predvodi Andreas Šokenhof, zamenik predsednika kluba CDU-CSU za spoljnu, odbrambenu i evropsku politiku Bundestaga, "vrlo snažna i da će na osnovu susreta sa predstavnicima srpske vlade doneti zaključak šta je postignuto u ključnim oblastima".

"Šokenhof i ostali članovi delegacije - Peter Bajer, Johan Vadeful i Hans-Joahim Falenski, poznata su imena na nemačkoj političkoj sceni. Njihovi izveštaji o tome šta je učinjeno i šta se planira, pre svega na temu severa Kosova i primene do sada postignutih sporazuma u dijalogu s Prištinom, biće relevantni u Berlinu za donošenje konačne odluke o napretku Srbije na putu ka EU", ističe Pribićević.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, kaže za "Danas" da "nesumnjivo postoje razlike između javnih poruka nemačkih parlamentaraca i onoga što kažu u internim razgovorima s predstavnicima Vlade Srbije".

"Berlin javno hvali aktuelnu vlast i sve ono što je učinjeno u normalizaciji odnosa s Kosovom, ali i ova delegacija sigurno stavlja do znanja sagovornicima šta treba da učine da bi Srbija dobila zeleno svetlo za naredni korak u EU integraciji", smatra Stanojlovićeva.

2024 © - Vesti online