Utorak 19.03.2013.
10:03
Novosti.rs

Zatvor za srpske navijače koji uđu na "Maksimir"

Srpski navijači na 'Maksimiru' mogu da navijaju samo u sebi

Hrvatski zvaničnici obećali su nakon sastanka sa delegacijom UEFA oštre mere u borbi protiv hulganstva i nasilja u sportu.

"Zajednički cilj nam je da naši navijači, baš kao i fudbaleri, postanu naši najbolji ambasadori", rekao je hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović.

On je naglasio da je zajednički cilj i Hrvatske i UEFA "sprečavanje nelegalnog klađenja i nameštanja mečeva".

Od ranije je poznato da je gostujućim navijačima zabranjen dolazak na utakmicu, a ukoliko se na stadionu otkriju navijači Srbije, sledi im mesec dana zatvora i visoka novčana kazna.

"Ako zaključimo da je došlo do ilegalne kupovine ulaznica od strane gostujućih navijača biće im onemogućen ulazak. Kazna za neovlašćen ulazak može biti novčana, u iznosu od 2000 i 12.000 kuna i kazna zatvora do mesec dana", rekao Komesar za bezbednost HNS-a Zoran Cvrk.

Iz HNS su najavili i da neće tolerisati nikakvo nacionalističko navijanje, te da će se publika putem razglasa upozoravati, kako ne bi došlo do prekida utakmice.

Ministar unutrašnih poslova u Vladi Hrvatske Ranko Ostojić istakao je da će nakon zajedničke procene situacije biti preduzete konkretne mere na iskorenjivanju nasilja na stadionima.

Sastanak predstavnika hrvatskih vlasti i UEFA usledio je kako bi se ublažile tenzije nastale nakon što je Vlada Hrvatske ranije ovog meseca nazvala pismo predsednika UEFA Mišela Platinija premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću "diplomatski neprimerenim".

Platini je u pismu koje je uputio i Hrvatskoj i Srbiji zatražio da se uoči kvalifikacinog meča za Prvenstvo sveta ove dve reprezentacije 22. marta preduzmu neophodne mere kako bi se sprečilo nasilje huligana.

Fudbalske federacije Srbije i Hrvatske su se u tom cilju dogovorile ranije da zabrane svojm navijačima odlazak na gostovanje.

Platini je obe bivše jugoslovenske republike upozorio da rizikuju da budu isključene iz međunarodnih takmičenja u slučaju da ne suzbiju nasilje među huliganima.

UEFA je u nekoliko navrata kažnjavala obe federacije zbog nasilja i rasističkog ponašanja ekstremnih navijačkih grupa.

2024 © - Vesti online