Ponedeljak 18.03.2013.
15:35 >> 18:43h
Beta

File: Datum zavisi od dijaloga sa Prištinom

Štefan File i Tomislav Nikolić
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je danas da odluka EU o datumu početka pregovora o prijemu Srbije zavisi od sprovođenja reformi u Srbiji i od napretka u njenim odnosima s Prištinom, dok srpski zvaničnici kažu da je Srbija zaslužila datum, zbog čega je potrebno da ustupak učine i kosovski predstavnici.

Evropski komesar za proširenje je rekao da, zajedno sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, podržava aspiracije Srbije ka EU i izrazio podršku dinamici dijaloga premijera Srbije i Kosova, kao i sastanku predsednika.  

File je istakao da se napori Srbije moraju posebno intenzivirati u oblasti sudstva, borbe protiv korupcije i diskriminacije, a da napredak mora biti ostvaren i u oblasti slobode medija i inkluzije pripadnika ranjivih grupa.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je Srbija spremna za svaku vrstu dijaloga s EU i da neprekidno radi na tome da zaključak u izveštaju Evropskog saveta bude pozitivan kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

Tomislav Nikolić je ocenio da nema nikakve razlike između njegovih izjava i izjava premijera Ivice Dačića o napretku dijaloga Beograda i Prištine.
 

"Nema nikakvih razlika između izjava predsednika i premijera Srbije, izuzev o tome što sam ja iskazivao optimizam, ubeđen u to da sa druge strane može pozitivno da se odgovori na naša, kako vi kažete, popuštanja, na našu rezoluciju Skupštine; a premijer Dačić ima više kontakata s Prištinom, pa mu se čini da toga ne može da bud", rekao je Nikolić posle razgovora u Beogradu s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.


Nikolić je dodao da neće biti iznenađenja iz državnog vrha i da "u tom timu nema slabe karike", a svi poštuju skupštinsku rezoluciju o Kosovu.  Predsednik Srbije je rekao da je platformom predloženom za tu rezoluciju "založio" svoju političku karijeru "koja je beznačajna u odnosu na ono što može da donese - mir i stabilnost na Balkanu i vezu srpske zajednice sa Srbijom, i Srbiju u Evropskoj uniji".
 

"Nisam želeo da se krijem kao neki moji prethodnici - neko iza Ustava Srbije, a neko iza činovnika", rekao je Nikolić.
 

Nikolić je rekao da je skupštinska rezolucija o Kosovu najviši i najnižzi nivo Srbije u dijalogu s Prištinom: "Nemamo pravo da tražimo više nego što piše u rezoluciji, niti da siđemo niže. Da bi se došlo do dogovora, potrebno je i da drugi nešto urade", rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online