Utorak 19.03.2013.
08:00
Smedia

6 stvari koje na telu postaju bolje s godinama

Foto: Ilustracija
 

Obratite pažnju na sledećih šest pozitivnih promena koje vam donosi zalaženje u srednje godine.

Manje dosadnih bolesti
Znate li da grip često najteže pogađa najmlađe i najstarije ljude? Vaš imuni sistem će na kraju oslabiti, ali stručnjaci kažu da doživljavamo renesansu u borbi protiv infekcija u svojim tridesetim i četrdesetim godinama. "Tokom vremena, mi skladištimo sve više različitih vrsta antitela u ono što ja zovem "biblioteka antitela", kaže dr. Roksan Sukol, lekar na Klinici u Klivlendu. "Godinama kasnije, kada ponovo budemo izloženi tom ili sličnom virusu, naša antitela postaju moćno sredstvo u sprečavanju ponovne infekcije."

Veća izdržljivost
Ako razmišljate o prijavljivanju za maraton, slobodno to uradite! Mnoge od najboljih svetskih maratonki su postigle velike rezultate u svojim tridesetim godinama, dokazujući ono što je u skladu sa istraživanjima, da naše telo dostiže vrhunsku kondiciju oko 35 godine. "Kao žene, tada imamo sposobnost da veoma efikasno koristimo pogonska goriva našeg tela, posebno naše telesne masti", kaže dr Pamela Peki, autor knjige "Žensko telo za ceo život". "Uglavnom u ranim dvadesetim, život vas nije dovoljno testirao, tako da stvarno ne znate koje su vaše granice. U tridesetim i četrdesetim možete da dosegnete te duboke, unutrašnje resurse i počnete da ih koristite", kaže doktorka i autor Kristijana Nortrap.

Više seksualnog zadovoljstva
Mislite da ste osuđeni na gubitak seksualne iskre? Imamo sjajne vesti: promena u hormonskoj ravnoteži u vašim ranim četrdesetim zapravo može da poveća seksualnu želju i sposobnost da doživljavate orgazme, kaže dr Peki. "Plus osećate se prijatnije u vašem telu, više verujete svom partneru, sposobni ste da zaronite u sebe i pronađete suptilnije načine za više zadovoljstva tokom seksa. Sve ovo pretočite u veću sposobnost da postižete orgazam i doživljavate pojačano seksualno uživanje. "Prema najvećem američkom seksualnom istraživanju, samo 61 odsto žena starosti od 18 do 24 je doživelo orgazam poslednji put kada su imale seks, u poređenju sa 65 odsto žena u svojim tridesetim, i neverovatnih 70 odsto žene u svojim četrdesetim i pedesetim godinama.

Lakše održavanje
Setite se svog tog dragocenog vremena koje ste provodili sređujeći se pred ogledalom? Ne samo da se manje opterećujemo našim izgledom što smo stariji, već i naša tela zahtevaju manje održavanja. "Vaše teme se manje masti što ste stariji, tako da kosu ne morate često da perete", kaže dr. Debra Džaliman, dermatolog i autor "Pravila kože". "Dlake na telu se takođe proređuju, zahvaljujući nižim nivoima estrogena, tako da ne moramo često ni da se brijemo i depiliramo. Bonus je i to što se nivoi hormona stabilizuju, pa mnoge žene primećuju kako im je koža čistija", kaže dr. Džaliman.

Manje stresa
Ovo je možda i najveća korist starenja i recimo da je u vezi sa sticanjem iskustva i životne mudrosti. "Dok se odgovor vašeg tela na stres nikada ne menja, spisak onoga što će izazivati ovo stanje postaje mnogo kraći", kaže Dr Peki. "Koliko puta treba da se suočite sa nekom stresnom životnom situacijom pre nego što jednostavno prihvatite da je tako kako je"? "S godinama, raste samopouzdanje u vaše telo, vaše veze, karijeru i vaše životne izbore,", kaže dr Nortrap. "I dok ste ranije brinuli da li vam se vidi veš ispod odeće, vaša opsesivna briga o tome kako izgledate vremenom jenjava, ostavljajući više energije za ono što vam zaista znači na duševnom nivou."

Veći kapacitet mozga
Naravno, da s godinama postanete malo ili malo više zaboravni, ali nova istraživanja dokazuju da neke mentalne sposobnosti zaista jačaju u srednjem dobu. "Imamo mogućnost da učimo tokom celog našeg života," kaže dr Nortrap. Ali to nije sve: Studije su otkrile da tada počinjemo da koristimo obe strane mozga u obavljanju rutinskih zadataka, što je bolje za rešavanje problema. Ovo može da objasni zašto žene u svojim četrdesetim, pedesetim i šezdesetim godinama mogu da postignu bolje rezultate na testovima složenih kognitivnih sposobnosti.

2024 © - Vesti online