Ponedeljak 18.03.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

Kuhinja kakvu su potajno priželjkivali

Hvala deda Nenade: Goran, Snežana i Aleksandar Petković
 

U Ristovac smo stigli po sipljivoj kiši i snažnom vetru, ali tmurno i prohladno vreme nije moglo da utiče na raspoloženje u domu Petkovića čija su lica sijala od radosti zbog nove kuhinje.

Septička jama

Dobrotvor Nenad Glišić, u pismu stiglom uz donaciju, predložio je da Petkovići sagrade po propisu septičku jamu, a oni mu se toplo zahvaljuju i na brizi za njihovu bezbednost.
- Mi imamo septičku jamu, nije po propisima, ali je potpuno bezbedna. Tu ide samo otpadna voda, nismo uspeli da napravimo kupatilo jer nemamo finansijske mogućnosti. Imamo poljski NjC. Kupamo se grejući vodu, peremo u prostoriji predviđenoj za kupatilo, gde smo ugradili odvodne cevi - kaže Goran.

Snežana, koja je poslovala oko sudopere, sa suzama radosnicama u očima pričala je da je za nju sve ovo kao san, a poslednje donacije Nenada Glišića božji dar.
- Ne znamo kako da zahvalimo tom čoveku, nema tih reči koje mogu da opišu njegovu dobrotu i plemenitost. Neka ga Bog čuva i vrati mu stostruko više, neka svaki dan bude srećan kao mi danas - kaže Snežana.


Njen suprug Goran navodi da su zahvaljujući donacijama Glišića, ali i drugih dobrotvora, uspeli da srede tri sobice u kući i da su uslovi za život, njemu, Snežani i sinovima, 10-godišnjem Nemanji i petogodišnjem Aleksandru, sada znatno poboljšani.
- Imali smo samo jednu sobu i to bez potrebnog pokućstva, kuhinju bez kredenca i uređaja. Služili smo se onim što smo dobili od rođaka i ljudi iz sela. Danas, zahvaljujući dobrotvorima, imamo postavljen laminat u sobama, novu kujnu, šporet na drva, frižider, zamrzivač, kauče. Srećni smo jer smo o ovome u domu samo sanjali - ističe Goran.

Domaćica najzadovoljnija

Za sve vreme naše posete, Snežana je nalazila razlog da bude okrenuta kuhinjskim elementima. Kao da nije mogla očima da ih se nagleda. Nedostaje im jedino električni šporet pa da bude sasvim kompletirana, jer im se stari, koji je već korišćen i koji su dobili na poklon, trajno pokvario. Ali, ovaj mladi bračni par naučen je da bude strpljiv i sačeka da im se ukaže prilika, a oni je odmah iskoriste da svoj standard podignu za još jednu stepenicu.

Goran i Snežana su igrom sudbine završili u domu kao deca. Goranu je umrla majka, a otac je bio bolestan i nije mogao da se stara o njemu. Snežana je ostala sa sestrom bez roditelja u najranijem detinjstvu, pa su i one u domu za nezbrinutu decu odrasle. Imala je teško detinjstvo, puno neizvesnosti, praćeno strahovima i nemaštinom. Ista sudbina povezala je Gorana i Snežanu još kao domce, bili su nerazdvojni, a na prelazu iz detinjstva u mladost planula je ljubav. Rešili su da žive zajedno, izrode decu i sve ono što je njima bilo uskraćeno - toplina, sigurnost, ljubav, hrana koju vole, nova odeća, udobna obuća...


Vratili su se u staru kuću Snežaninih roditelja u Ristovcu i započeli porodični, srećan život. Sređivali su metar po metar stambenog prostora, od menjanja podova do gletovanja zidova i krečenja i uspeli da stvore skromne, ali pristojne uslova za život sebe i svojih sinova.


Zahvaljujući dobrotvorima, čitaocima "Vesti", a pre svega Nenadu Glišiću, uspeli su da ostvare najveći deo svojih snova. Ostavili smo ih srećne, zadovoljne, sa željama da još napreduju i stvaraju, da uživaju posmatrajući svoju decu kako bezbrižno odrastaju i školuju se.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online