Petak 09.10.2009.
15:47
Tanjug

U ponedeljak o zločinima u Zvorniku

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je novu optužnicu protiv Grujića i Popovića 5. avgusta 2008. godine, koja ih tereti za zarobljavanje, nečovečno postupanje ismrt oko 700 ljudi.


U optužnici se navodi da su Grujić i Popović, u svojstvu predsednika privremene Vlade Srpske opštine Zvornik i komandanta Kriznog štaba, kao i komandanta Štaba Teritorijalne odbrane, "smišljeno i sinhronizovano preduzimali akcije i radnje iz svojih ovlašćenja u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce muslimanskih civila koji su potom masovno lišavani života".


Grujiću i Popoviću suđeno je u procesu "Zvornik 1“, ali je na zahtev Tužilaštva u junu 2008. godine, Veće za ratne zločine razdvojilo postupak protiv njih zbog istrage koja se još vodila.


U procesu "Zvornik 1", Draganu Slavkoviću, Ivanu Koraću i Siniši Filipoviću za zločine u Domu kulture Čelopek, na zvorničkoj Ekonomiji i Ciglani, prvostepeno je izrečena kazna zatvora od ukupno 31 godinu, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.
 

2024 © - Vesti online