Ponedeljak 18.03.2013.
12:34
J. L. Petković - Vesti

Halbauer: Deca i groblja su svetinja

Folker Halbauer, komandant Kfora
 

Ocenili ste da je bezbednosna situacija na Kosovu generalno dobra, ali Srbi se ne osećaju bezbednim.
- Ako sagledamo celokupnu sliku, bezbedonosna situacija jeste generalno dobra, ali se svakako razlikuje južno i severno od Ibra. Ako se u severnoj Mitrovici svakog dana bacaju bombe i druge eksplozivne naprave, naravno da je to pretnja za bezbednost građana. Ali, spomenuo bih da se to dešava u specifičnim regijama, pa čak i ako pogledate Mitrovicu reč je o specifičnim mestima i napadima na specifične mete.

Kfor do daljnjeg

Koliko će još dugo biti potreban Kfor na Kosovu?
- Nemam staklenu kuglu. Ali znate šta mi je san i šta je moj cilj.

- Više od 50 odsto napada je na zaposlene u administrativnoj kancelariji za severnu Mitrovicu (vlasti Kosova). Moje mišljenje je da je dobar deo toga povezan s kriminalnim aktivnostima. Moguće je da kriminalni elementi pokušavaju da prilično uplaše narod i okrenu ga protiv dijaloga koji se vodi u Briselu. Na severu se ponekad ne prihvata ni da kosovska policije ili Euleks sprovedu istragu, a to nije u mandatu Kfora. Čak i kada bih odlučio da ispitam te napade i nađem krivce, ne bi mi bilo dozvoljeno da to uradim, jer je to stvar vladavine prava.


Ali u očima Srba na severu odgovornost je na Kforu. Oni smatraju da ih vi ne štitite.
- Ne vidim to tako. Kfor je odgovoran da da doprinos bezbednom i sigurnom okruženju. Ono što se dešava na severu ne smatramo direktnom pretnjom tome, i u ovom trenutku ne vidimo potrebu da intervenišemo. Za mene je to i dalje pitanje reda i zakona, dakle Euleksa i kosovske policije. Ako im narod ne dozvoljava da obavljaju posao, onda je na odgovornim predstavnicima zajednice da im to objasne.

Oružje samo po rezoluciji

Zašto ste protiv Civilne zaštite na severu KiM?
- Ne raspravljam o legalnom statusu te organizacije, to je na drugim vlastima da odlučuju. Ali, s obzirom da sam delujem u okviru Rezolucije 1244 moj argument je da samo četiri organizacije dozvoljeno nose oružje. To su Kfor, Kosovska policija, Euleks i Kosovske bezbednosne snage, ali samo uz ograničenja. I kada god nađem nekog drugog da nosi oružje, u obavezi sam da reagujem. To je moj mandat i moja misija.

- Ali, ako odgovorni predstavnici zajednice kažu da niko ne bi trebalo da pomogne i sarađuje sa Kforom ili Euleksom, ko će onda ubediti narod da su im potrebni istinski zakon i red. Ja mogu da odlučim da stavim ogroman bezbedonosni štit oko Mitrovice, sa kontrolnim punktovima i patrolama, ali to nije u mandatu moje misije i nije pravi način za rešenje situacije. Ipak, mislim da se dijalogom u Briselu situacija promenila u pozitivnom smeru za poslednjih godinu dana.


Dijalog se vodi pod okriljem EU, a Euleks ima kancelariju u Beogradu. Zašto EU ne reši kriminalne aktivnosti ako ih ima?

- Mislim da to rade, u smislu da pokušavaju da postignu dogovor oko takozvanih paralelnih struktura i njene transformacije u bezbednosne strukture koje će svi prihvatiti. Ako se to na kraju dogodi, ta struktura će brinuti o vladavini prava. Optimista sam. Mislim da će to uspeti. Moj san je da se ubrzo barikade na mostu u Mitrovici uklone na miran način. Ako se to dogodi, biće jasan znak da Beograd i Priština zaista žele da nađu rešenje za pomirenje.


Da li je sve to moguće?
- Svi mi živimo u različitim svetovima. Na Kosovu ja živim u tri sveta. Prvi je pod okriljem Rezolucije 1244 gde sam nepristrasna strana i gde sam kao komandant Kfora odgovoran za sigurno i bezbedno okruženje. Drugi svet je realnost, u kome se razvija situacija na terenu, postoji politički dijalog, ekonomski razvoj... I taj svet razumem, iako živim uglavnom u svetu Rezolucije 1244. Treći svet nosi skraćenicu " OK ". A, to je svet organizovanog kriminala. I ti elementi po čitavom Kosovu, ne samo na severu, imaju veoma specifične interese da se ništa ne promeni, odnosno da se promeni što je manje moguće. Od kada je počeo dijalog u Briselu, počela je igra šaha tog sveta sa Kforom.

Prijateljski sa Vojskom Srbije

Kakva je saradnja sa Vojskom Srbije?
- Ta saradnja se bazira na vojnotehničkom sporazumu iz 1999. godine. Imamo dobru i blisku saradnju s Vojskom Srbije na nekoliko nivoa. Lično sam se sreo sa načelnikom Generalštaba i ovog meseca ću se ponovo sresti, a u međuvremenu smo se čuli telefonom. Svi razgovori su bili prijateljski i u njima smo pokušali da rešimo naše probleme. Deo naših razgovora se odnosi i na liniju razgraničenja. Beograd i Priština su se složili o zajedničkoj kontroli na šest prelaza, ali linija između je otvoreno pitanje. To mora da se reši uskoro, kako bi se obezbedila bezbedna i sigurna kontrola.

Ali, stradaju nevini.
- Imam dva unučeta, i kada sam pre mesec dana čuo da je dvoje dece povređeno u Mitrovici to je bio emotivni trenutak. Verujte da su mi se oči napunile suzama. Odmah sam pomislio šta bih uradio da se to mojima dogodilo. I potpuno razumem roditelje. Od tog incidenta nisam mogao da spavam. U takvim situacijama pomislim na svoju odgovornost, na sredstva koja su mi na raspolaganju, i da li pravim prave poteze, da li to radim u pravo vreme? Ali, nekada se nađete u situaciji da ste možda reagovali prekasno. To je život komandanta i niko umesto mene ne može da ponese teret. Uvek zavisi od moje odluke.


Kako biste opisali saradnju sa gradonačelnicima sa severa?
- Tokom godina svi komandanti Kfora su imali saradnju sa gradonačelnicima na severu na različite načine.


Ni Srbi južno od Ibra se ne osećaju sigurno. Oskrnavljena su groblja, pljačkaju im kuće, zastrašuju ih...
- Zaista nisam mogao da verujem kada sam čuo za uništavanje i skrnavljenje grobalja. Nisam mogao da verujem da to neko može da učini. To je neprihvatljivo. Hrišćanin sam i protestant i odrastao sam u porodici gde roditelji ispovedaju različite religije i mislim da imam predstavu o tome šta je tolerancija. Reagovati tako na političku odluku u obližnoj regiji nešto je što zaista ne mogu da shvatim. Zato sam zadovoljan reakcijom međunarodne zajednice i kosovskih vlasti, odnosno osudom.


Da li ste razmišljali da preuzmete posao zaštite kada to već ne radi Kosovska policija?
- Svi su bili iznenađeni tim dešavanjem. Kosovska policija sada čuva oko 90 grobalja na Kosovu, kao i ostala mesta, da bi pokazala Srbima da su tu da ih zaštite. Situacija može postati veoma napeta i opasna. Svaki put kada je neko povređen ili ubijen postoji velika mogućnost da dođe do eksplozije nasilja, pa čak i do dešavanja poput onih iz 2004. godine.

2024 © - Vesti online