Ponedeljak 18.03.2013.
13:47
D. Dekić - Vesti

Zeleno svetlo za Bogoljuba?

Tomislav Nikolić i Aleksandar Lukašenko prošle nedelje u Minsku
 

Nikolićevi saradnici negiraju susret predsednika države s Bogoljubom, a Dragomir, koji je "Vestima" rekao da je u Moskvi, prekinuo je vezu kod pitanja da li se šef države sreo s njegovim bratom.

Bez komentara

Zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić smatra da vest "nije vredna komentara". Podseća da je Nikolić u više navrata rekao da će se prema Bogoljubu, kada i ako bude dostupan organima gonjenja, postupati kao i prema ostalima koji su optuženi za takve stvari.

Ipak, Nikolićev blagoslov Kariću na delu je bio u Minsku gde je predsednik Srbije kao svedočanstvo obećavajuće belorusko-srpske saradnje u građevinarstvu, naveo upravo projekat BK grupe. Sve to potvrdio je Bogoljub Karić putem Tvitera:


- Danas naše građevinske kompanije učestvuju na tenderima i pobeđuju u vrlo oštroj međunarodnoj konkurenciji. Primer je BK grupa - napisao je Bogoljub, povodom 200.000 kvadrata prostora koji će graditi.


Da u aktuelnoj vlasti ima dvostrukih standarda i licemerja kada je reč o borbi protiv korupcije, mišljenja je politički analitičar Đorđe Vukadinović. On ukazuje da svaka vlast ima i omiljene tajkune i one protiv kojih se bori.

Milankin skandal

Poslanica sa liste SNS Milanka Karić je krajem septembra 2012, na sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta u Beogradu, napravila skandal kada je kao član srpske delegacije van dnevnog reda, zatražila da "prestane progon predstavnika krupnog kapitala". Predsedavajuća Milica Delević pokušala je da vrati sastanak u formalne tokove, ali je Milanka tada zatražila ukidanje dela "zloupotreba službenog položaja", pa je prvo što je EP delegacija čula bio poziv na zaštitu Bogoljuba Karića.

- To se dobro vidi na primeru Miškovića i Karića. Mišković je posle petooktobarskih promena vlasti bio kidnapovan i ucenjivan, pa onda postao omiljeni državni tajkun, a sada je u zatvoru. Karića su ranije vlasti reketirale, naredne gonile, a sadašnje kao da mu spremaju povratak - kaže Vukadinović.


On je dodao da je lepo što predsednik daje podršku srpskom biznisu u svetu, ali i primećuje da ovaj primer s BK grupom pomalo bode oči.
- Nije dobro da se stekne utisak da smena vlade predstavlja i smenu jedne poslovno tajkunske garniture - zaključio je ovaj analitičar.

2024 © - Vesti online