Ponedeljak 18.03.2013.
03:33
Beta

Deficit budžeta 22,7 milijardi dinara

Nema nam spasa: Deficirt u budžetu više od 200 miliona evra
 

Kako se precizira u saopštenju, u januaru je zabeležen suficit od 3,8 mlijardi dinara, dok je u februaru, koji je ubičajeno mesec sa najnižim nivoom budžetskih prihoda, ostvaren konsolidovani deficit od 26,6 mlijardi dinara.

Takva fiskalna kretanja u prva dva meseca, ocenjuje se, u najvećoj su meri u skladu s planom i pokazuju da bi konsolidovani deficit na godišnjem nivou trebalo da bude veoma blizu cilju za 2013. godinu od 132 milijarde, odnosno 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema podacima Ministarstva, prihodi konsolidovanog budžeta, koji obuhvata stanje na računima države, pokrajine, gradova i opština, penzijskog fonda, fonda zdravstvenog osiguranja i fonda za osiguranje od nezaposlenosti, u februru su iznosili 98,7 milijardi dinara, a u prva dva meseca ove godine 214,8 milijardi dinara.

Naglašava se da su u februaru u skladu sa očekivanjima, ostvareni niži prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV) kao posledica odluke Ministarstva finansija da se poboljša likvidnost i pomogne privredi, posebno malim i srednjim preduzećima.

Kako je podsetilo Ministarstvo, od februara se PDV vraća privredi ubrzanim tempom, za 30 dana, umesto za dotadašnjih 45 dana, dok se pretežnim izvoznicima PDV vraća za 10 dana.

Najviše je porasla naplata doprinosa za zdravstveno i penzionoosiguranje i poreza na imovinu. Rashodi budžeta u februaru su izvršeni prema planiranoj i uobičajenoj dinamici.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo je i da je javni dug Srbije na kraju februara iznosio 19 milijardi i 43 miliona evra, što je 57,7 odsto projektovanog BDP-a za 2013. godinu. Tokom prva dva meseca 2013. godine javni dug Srbije povećan je za
1,37 milijardi evra.

2024 © - Vesti online