Nedelja 17.03.2013.
21:14 >> 22:49h
Beta, Srna

Knin: Palicama na pravoslavne đake i bogoslove

Foto: Ilustracija

To je večeras za HRT izjavio načelnik šibensko-kninske policije Ivica Kostanić. On je rekao da je policija privela i identifikovala napadače i da je reč o maloletnim osobama iz Kistanja kod Knina.
 

Kako je prenela ta televizija, napad se dogodio oko 13 časova na putu prema manastiru Krka. Bogoslovi su napadnuti najpre verbalno, a potom i fizički.

Uprava Bogoslovije "Sveta Tri Jerarha" u manastiru Krka najoštrije osuđuje današnji ničim izazvan fizički napad meštana Kistanja - Janjevaca na đake ove bogoslovije.

"Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena bezbednost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo verska i nacionalna mržnja", saopšteno je na zvaničnom sajtu Eparhije dalmatinske.

Eparhija izražava nadu da će nadležne državne institucije Hrvatske počinioce ovoga zlodela privesti pravdi i adekvatno kazniti.

"Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki krst i stradanje, ali se kao pravoslavni hrišćani moramo moliti Bogu za počinioce ovoga zlog dela koji Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije", kaže se u saopštenju.

U svoje slobodno vreme đaci Bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smera je naišao automobil koji je išao pravo na njih. Đaci su uspeli da se izmaknu, a iz automobila su se čuli povici uvredljivog sadržaja i pretnje. Potom se automobil udaljio u pravcu manastira Krke, da bi se zatim posle desetak minuta vratio iz pravca manastira i preprečilo put prema Kistanjama.

"Potom su iz automobila izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina, preteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Pretili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko 25 godina sa bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije", stoji u saopštenju.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom da izbegnu sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika Bogoslovije M.S. po licu i naneo mu teže telesne povrede, zbog čega je hospitalizovan u hitnoj pomoći u Šibeniku. Nakon toga, izbila je opšta tuča u kojoj je osam đaka Bogoslovije zadobilo lakše telesne povrede, dodaje se u saopštenju Eparhije dalmatinske.

2024 © - Vesti online