Nedelja 17.03.2013.
21:34
Beta

Vulin: Svet da se izvini Srbima zbog nasilja na KiM

Kako je moguće da se i dalje ne znaju naredbodavci pogroma Srba: Aleksandar Vulin
 

Vulin je u crkvi Sveti Nikola u Prištini na devetogodišnjicu progona Srba sa Kosova istakao da zbog tadašnjeg nekažnjenog nasilja u Prištini i u drugim gradovima i selima na Kosovu i Metohiji danas ne žive Srbi. Srbi su se danas okupili u paljenoj pa obnovljenoj crkvi Sveti Nikola u Prištini, gde je Vulin naveo da je oko 50.000 ljudi učestvovalo u martovskom pogromu 2004.godine.

"Tražimo od međunarodne zajednice da nam da odgovore - ko je naredio i ko je izvrsio martovski pogrom i da nam kažu ko je streljao našu decu u Goraždevcu, da nam kažu ko je digao autobus Nišekspres u Livadicama, ko je bacio bombu na našu decu u Mitrovici i da nam kažu ko je pobio zeteoce u Starom Grackom", naveo je on.

Vulin je kazao da se od Srba traži da oproste i upitao kako da oprostimo ako ne znamo ko je odgovoran za trgovinu ljudskim organima i druge zločine nad Srbima.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da u senci martovskog pogroma dobro razmisli da li su Srbi jedini narod u Evropi koji neće moća da odlučuju o svojoj sudbini i koji neće moci da bira svoju policiju, svoje pravosuđe i da li su Srbi jedini narod u Evropi nad kojim se vršio pogrom, a da za taj zločin nema kazne.

Vulin je istakao da garantuje Srbima na Kosovu da će se drzava za njih boriti, kao što se već bori.

"Srbija neće ići ispod onoga što je usvojeno u Rezoluciji u Skupštini Srbije. Garantujem da Srbije nikada neće prestati da se brine i da neće prestati da vodi računa o svakodnevnom životu ljudi", rekao je Vulin.

U crkvi svetog Nikole u Prištini danas je služen pomen i liturgija povodom devete godišnjice od nasilja nad Srbima i srpskom imovinom na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online