Nedelja 17.03.2013.
19:10
Beta

"Nećemo referendum EU ili Kosovo"

Ivica Dačić i patrijarh Irinej na izložbi fotografija na Trgu republike povodom devet godina od nasilja na Kosovu i Metohiji
 

"Nikakvih dokumenata niti zvaničnih papira nije bilo, niti je tako nešto ponuđeno od strane Evropske unije, jedino ako neko drugi nije pregovarao u ime Srbije", kazao je Dačić.

On je podsetio da se razgovori nastavljaju 20. marta i da Srbija ostaje pri svojim dosadašnjim stavovima.

"Mi ostajemo pri onome što so do sada govrili, jesmo za dijalog i postizanje održivog rešenja, ali za sada nije bilo nekih pomaka. Mislim da će centralno pitanje u ovim razgovrima biti koje su to nadležnosti i šta će raditi zajednica srpskih opština na Kosovu", istakao je premijer.

Dačić je zamolio medije da ne prave konstrukcije o pregovrima i istakao da sve o čemu se razgovara on uvek izloži pred javnost. Upitan da li će ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pregovra sa EU biti postalvjeno referndumsko pitanje "EU ili Kosovo", Dačić je rekao da o takvom referndumu sada niko ne razmišlja.

Hodžaj: Nema dogovora o severu KiM

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj odbacio je kao neistine navode u nekim medijima o navodnom sporazumu o regionalizaciji severa Kosova ističući da će se odnosi na severu regulisati shodno Ustavu Kosova.

"Ne postiji nikakv predlog pisanog sporazuma između Prištine i Beograda u vezi sa regionalizacijom severa Kosova, rekao je Hodžaj za radio Slobodna Evropa.

Prema njemu zvanična Priština nikada nije dobila takav predlog sporazuma, kakav je danas predstavljen u nekim medijima u Srbiji.

"Sva rešenja za sever su unutar Ustava i zakona na Kosovu", izjavio je Hodžaj isključujući mogućnosrt stvaranja autonomnog regiona na severu što je u medijima u Srbiji predstavljen kao dokument.

2024 © - Vesti online