Nedelja 17.03.2013.
10:49
Danas, Srna

Kacin: Zamrzavanje kosovskog pitanja će izolovati Srbiju

Jelko Kacin

"Visoki predstavnik EU Ketrin Ešton je potpuno posvećena pronalaženju rešenja, što svima uliva poverenje da će EU kao medijator uspeti da približi stavove Beograda i Prištine", rekao je Kacin za novosadski "Dnevnik".


On smatra da bi "zamrzavanje" kosovskog pitanja, kako to predlažu pojedini srpski politički krugovi, dovelo do blokade evropskih integracija.


"Nesređeni odnosi Srbije i Kosova bi blokirali evropske integracije, ali i važnije od toga, oni bi stavili crvenu zastavu na Srbiju u očima stranih investitora", rekao je Kacin i dodao da veruje dado toga neće doći.


Kacin je odbacio kao netačne tvrdnje da bi evropski lideri na samitu u junu mogli naći rešenje za Srbiju po modelu "više od ništa, a manje od datuma".


"Evropski savet je u svojim zaključcima iz decembra 2012. godine jasno i konkretno izložio uslove koje Srbija treba da ispuni kako bi došla do otvaranja pregovora o članstvu", rekao je Kacin i dodao da manje od toga nije cilj ni Srbije, ali ni EU.


On je podsetio da se EU obavezala na samitu u Solunu 2003. godine da je članstvo u Uniji otvoreno za sve zemlje Zapadnog Balkana kad god one ispune sve uslove i kopenhaške kriterijume.

2024 © - Vesti online