Subota 16.03.2013.
17:46
Beta

"Srbija na kraju mora da prizna Kosovo"

Rupreht Polenc: Ko ispuni sve uslove, ući će u članstvo Evropske unije
 

Na Balkanskom forumu, koji je u Briselu okupio istaknute političke ličnosti Evrope i SAD, Polenc je dodao da Srbija zasad to neće da uradi i podvukao da su pregovori Beograda i Prištine pokrenuti da bi se omogućilo da Srbija počne pregovore sa EU.


Milo Đukanović: Obeshrabrujete nas

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je na ovom skupu upozorio da greše oni koji iskazuju "zamor od proširivanja", jer time obeshrabruju ljude u regionu.


Đukanović je ocenio da je dalja evroatlantska integracija Zapadnog Balkana nužna, jer region nema sopstvene mehanizme koji bi jamčili za stabilnost regiona i evropskog kontinenta.


Šef Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Polenc je istakao da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da postanu članice EU, ako ispune sve uslove, pomire se među sobom i ako sprovedu nužne reforme.


"Oni koji su to učinili, kao što je Hrvatska, ući će u članstvo Evropske unije", rekao je nemački zvaničnik.


Nove članice nisu najbitnije za EU

On je, međutim, dodao da, imajući u vidu "sadašnju raspravu unutar EU, kako ubuduće primiti nove članice nije među glavnim tačkama dnevnog reda".


Polenc je želeo da podvuče da rasprave partnera evropske dvadesetsedmorice o budućnosti EU, kad je reč o integraciji ili dezintegraciji, pokazuju da ona "stoji pred izazovom kako rešiti dužničku krizu i da li će biti u stanju da očuva evro kao zajedničku valutu i evrozonu".


"Ako to ne bismo bili u stanju, onda se ta jaka dezintegracija na sektoru valute verovatno ne bi mogla zaustaviti, već bi imala posledice po ekonomsku i druge politike", rekao je Polenc.


Nemački poslanik je dodao da je drugi izazov odluka britanske vlade da 2017. raspiše referendum o daljem opstanku u EU i podvukao da to znači da bi se moralo odlučivati hoće li EU biti više zone slobodne trgovine ili ići u dalju integraciju.


Nije u pitanju, rekao je Polenc, da li će Evropska unija i dalje biti otvorena za nove članice, već da li bi Unija koja teži da postanje zbijenija, bila u stanju da se sve više širi, jer bi to na kraju dovelo do njenog raspadanja.

2024 © - Vesti online