Subota 16.03.2013.
18:09
Srna

Jeremić: Kompromis za Kosovo i zaštita za Srbe

Vuk Jeremić

On je naveo da bi kompromis trebalo da obuhvati uspostavljanje institucionalnog okvira koji osigurava dugoročnu održivost srpskog prisustva u pokrajini.


"Takav sporazum ne sme da krši Ustav Srbije, a moraće da ga potvrdi Savet bezbednosti, u skladu sa uslovima utvrđenim u Rezoluciji 1244", rekao je Jeremić, koji je predsednik Generalne skupštine UN.


On je istakao da legitiman i trajni mir može doći samo dijalogom između Beograda i Prištine.


"Naš cilj je bio da Prištinu vratimo za pregovarački sto, što smo demonstrirali aktivnim, ali nesukobljavajućim pristupom", rekao je Jeremić na dobrotvornoj večeri u Čikagu, povodom prikupljanja pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je konstatovao da je na Kosovu život najugroženije zajednice u Evropi i dalje gotovo nepodnošljiv i podsetio da je od juna 1999. godine broj Srba prepolovljen i da im je otežan povratak.

"To je dokumentovano u izveštajima generalnog sekretara UN, OEBS, EU, Saveta Evrope, Fridom hausa, Amnesti internešenela, Hjuman rajts voča i drugih", rekao je Jeremić i dodao da je u tim dokumentima ukazano na kršenja osnovnih ljudskih prava zajednice kosovskih Srba.

Jeremić je najavio da će srpske zajednice širom sveta obeležiti devetogodišnjicu martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Nikada ne smemo da zaboravimo kako su za manje od 72 časa, 35 naših svetinja, od kojih mnoge datiraju iz 14. veka ili su i starije, bile zapaljene ili potpuno uništene", rekao je Jeremić.

2024 © - Vesti online