Subota 16.03.2013.
15:06
Beta

"Milošević planirao hapšenje Đukanovića i napad na C.Goru"

Nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević
 

Penzionisani general je kazao da je jugoslovenski predsednik tražio hapšenje Đukanovića nakon njegovog razlaza sa Miloševićem i Momirom Bulatovićem 1997. godine a da je razlog bila "trgovina cigaretama".

Dimitrijević je saopštio da je odbio taj zadatak uz obrazloženje saopsteno Miloševiću, da u Crnoj Gori "najveći dio novca od trgovine cigaretama ide u budžet , za razliku od Srbije gđe sve ide u privatne džepove".

Bivši načelnik KOS-a svedoči i kako je 1999. godine u Crnu Goru upućena grupa poznata kao "Kobre",a koja je trebalo da izazove haos u zemlji.

"Krajem aprila 1999. godine upućene su "Kobre" sa preciznim zadatakom –koja ličnost, institucija…Dakle, nekoliko zadataka koje odabrana ekipa ide da odradi ‘po svaku cijenu’, kazao je bivši šef KOS-a odbijajući da saopšti ko je bio na tim spiskovima uz obrazlozenje "da još nije vrijeme da se sve kaže".

Dimitrijević dalje priča da su Kobre počele da deluju u Crnoj Gori da bi se "to pretvorilo u krvoproliće".

Objasnio je da je Beograd odlučio da vrati "ekipu", jer su skupštinskom deklaracijom o miru , u vreme bombardovanja, "spuštene tenzije".

Ubrzo nakon povlačenja "Kobri" u Crnoj Gori je formiran Sedmi bataljon, vojne jedinice za specijalne namene u miru I ratu, a koji je trebao biti "pandam" crnogorskoj policiji.

Bivši šef KOS-a svedoči da je penzionisan uoči bombardovanja 1999. godine zbog neslaganja sa Miloševićem oko načina rešavanja pitanja Kosova. U službu je kaže ponovo vraćen 2005. godine kao pomoćnik ministra odbrane za pitanja bezbjednosti i to na zahtev Crne Gore čije rukovodstvo je strahovalo da bi vojska "ponovo mogla biti zloupotrebljenja" uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti.

Penzionisani general smatra da su tenzije u odnosima Crne Gore i Srbije "konstanta" i odgovornost za to uglavnom pripisao vlastima u Srbiji.

"Sada u Srbiji imamo novu vlast. Nadam se da će ona izvući neke pouke iz ranijeg perioda I da će naši odnosi krenuti uzlaznom putanjom", zaključio je Dimitrijević.

2024 © - Vesti online