Subota 16.03.2013.
12:36
D. Dekić - Vesti

Beko udara na Vučića

Da li je Milan Beko kreće da ruši Aleksandra Vučića
 

Doduše, to je rekao izazvan pitanjem iz publike koje bi mere preduzeo kada bi bio premijer, a koje neki od učesnika, tumače da je biznismenu bilo po vlastitoj narudžbi servirano na tanjiru.

Čovek za sve režime

Beko slovi za čoveka s dobrim vezama sa svim vlastima. U vreme Miloševića bio je ministar za privatizaciju, pa ministar privrede u Vladi SRJ. Na izborima 2000. bio je kandidat JUL-a. Pričalo se o njegovim kumovskim vezama sa Đinđićem, a u vreme Koštunice učestvovao je u privatizacijama Luke Beograd, Ce marketa i Novosti. Šefa države Nikolića posećivao je u bolnici kada je štrajkovao glađu.

Iako je govorio "šta bi bilo kada bi bilo" da je prvi čovek vlade, analitičari se slažu da je mislio na prvog po rejtingu, vicepremijera.


Bekovo obraćanje, kako smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, deluje jalovo, jer dolazi od poslovnog čoveka koji je u prvom planu 20-ak godina tokom kojih je sve u zemlji ruinirano.


- Kada je zaživela državna intervencija Beko odjednom izlazi s pričom iza koje se, u stvari, vidi da on i ostali tajkuni ne žele jake lidere i jaku državu i da im uopšte ne treba neko ko bi nametnuo nova pravila u zemlji - kaže Anđelković. On Bekov nastup na biznis forumu vidi kao protest zbog pokrenute borbe protiv korupcije i kriminala.


Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk smatra da je to što je Beko rekao "nažalost tačno". Ukazuje da je bitna suština izrečenog, a ne ko je izneo.


- Ključne odluke se odlažu, pa tako i popravljanje loše situacije u zemlji. Posle Zorana Đinđića svi političari bi da se dopadnu građanima i izbegavaju ih da bi izbegli nepopularnost - kaže ovaj ekonomski stručnjak, uz opasku da Srbija još nema pravog, iako se jedan nazire.


Neophodna je, smatra on, izgradnja institucija kako ne bi sve zavisilo od jednog čoveka.

2024 © - Vesti online