Subota 16.03.2013.
05:46
Fonet, Telegraf

Pogledajte hapšenje odreda dece bombaša (VIDEO)

Policija uhvatila decu koja su izvodila terorističke napade u Beludžistanu
 

Manje poznata Ujedinjena vojska Beludžistana jedna je od oslobodilačko-terorističkih grupa koje se već decenijama bore za samostalnost Beludžistana, najveće i najslabije naseljene pakistanske regije uz granicu s Iranom i Avganistanom.

Decu su slali u bombaške napade ili “samo” za prenos eksploziva. Terorističke grupe plaćaju njihovim porodicama od 25 do 50 dolara da postave pakete s bombama sa satnim mehanizmom.

Uhapšeni dečaci rekli su policajcima tokom ispitivanja da nisu znali šta se nalazi u paketima koje su prenosili, ni šta oni rade. Bombe su ostavljali po pijacama, kantama za smeće i uz sporedne puteve koje koriste policijske i bezbednosne snage.

Jedan dečak je priznao da je kriv za bombaški napad 10. januara u glavnom gradu pokrajine kad je od bombe, ostavljene pored pijace Bača Kan, poginulo 11, a ranjeno 67 ljudi.

Pakistanski “Ekspres tribjun” piše da je otac tog dečaka bio “pošteni policajac” sve dok ga pobunjenici nisu “zaveli“, a dečko je završio prvi razred srednje škole i odustao od školovanja. Bomba je eksplodirala u blizini vozila FC, rezervnih vojnih snaga pod zapovedništvom pakistanskih generala, a koje vlast koristi u Islamabadu u borbi protiv pobunjenika.

Na pitanje novinara šta će se dogoditi s uhapšenim dečacima, beludžistanski policajci su odgovorili da će tražiti od provincijskih vlasti da se pobrinu za njihovu "rehabilitaciju".

2024 © - Vesti online