Petak 15.03.2013.
20:54
Beta

SAD: 17 godina robije zbor paljenja nuklearne podmornice

U požaru je povređeno sedam osoba i učinjena šteta od 450 miliona dolara. Kejsi Džejms Fjuri kažnjen je i globom od 400 miliona dolara naknade. Fjuri (25) izjasnio se kao kriv za podmetanje požara 23. marta u podmornici koja se nalazila u mornaričkoj luci u Portsmutu radi 20-omesečnih pregleda.

Izbio požar zbog bivše devojke: Kejsi Džejms Fjuri

Fjuri, fizički radnik, rekao je da je morao da ide kući, jer je imao napad anksioznosti i nije imao više prava na odmor ili bolovanje. On je rekao da nije zamišljao da će napraviti toliku štetu kada je upaljačem zapalio plastičnu kesu sa krpama koju je ostavio u podmornici.

Požar se brzo raširio i bilo potrebno 12 sati i 100 vatrogasaca da se ugasi. U njemu je povređeno sedam ljudi, saopštila je mornarica. Fjuri, koji je radio u delu za torpeda, pobegao je u zaklon. Oko tri sata kasnije, podmetnuo je još jedan požar kod oštećene podmornice, opet zato što je želeo sa se vrati kući. Taj požar nije napravio veliku štetu. Fjuri se u novembru izjasnio kao kriv za obe paljevine.

Tužioci su rekli da ga drugi pokušaj paljevine tereti, dok je njegova odbrana insistirala da je patio od depresije i da nije imao nameru da bilo koga povredi. U prvom požaru oštećeni su deo za osoblje, komandni i kontrolni centar i deo za torpeda. Nije oštećen zadnji deo podmornice u kojem se nalaze komponente nuklearne propulazije.

2024 © - Vesti online