Petak 15.03.2013.
19:09
Srna

Dačić: Evropo, pomozi Srbiji i Hrvatskoj

Ivica Dačić

Dačić je rekao da je razgovarano o problemima koji mogu da nastanu ulaskom Hrvatske u EU i o potrebi da se utvrdi kako će se trgovina s Hrvatskom odvijati posle toga.


Prema njegovim riječima, razgovori su se ticali zahteva Srbije da dobije veće kvote za izvoz šećera, traženja Zagreba da se ne primjenjuju akcize za jednu količinu duvanskih proizvoda i uvođenju akciza za pivo, što je važno za BiH.


Dačić je objasnio da na tome rade srpski i hrvatski stručnjaci koji nastoje da utvrde šta će biti zadržano od režima koji postoji u sklopu zone slobodne trgovine CEFTA na zapadnom Balkanu, dodavši da se razmatraju zahtevi Srbije da ubuduće za izvoz u Hrvatsku, kao članicu EU, dobije veće kvote.


Dačić je rekao da je Srbija rešena da domaće propise usaglasi u što većoj meri sa standardima EU, ne čekajući na početak pregovora o članstvu, i naveo da se odnosi Srbije i Brisela ne mogu svesti samo na dijalog Beograda i Prištine.

On je dodao da koraci ka članstvu Srbije u EU moraju obuhvatiti životna pitanja koja su u delokrugu rada Evropske komisije i Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online