Petak 15.03.2013.
16:10
Vestionline, Beta

HNS, Josipović i Sabor Hrvatske osudili Mamića

"Ovo ću reći samo jedan put" - Zdravko Mamić, pušten niz vodu

Fudbalski savez Hrvatske (HNS) osudio je danas ponašanje svog člana Izvršnog odbora Zdravka Mamića, koji je rekao da Srbin ne može da vodi resor sporta u toj zemlji i da je ministar Željko Jovanović "hrvatomrzac".

"HNS smatra kako svaki sportski radnik treba kao pojedinac da odgovara za svoje reči i dela, pa se stoga moramo ograditi od poslednje izjave gospodina Zdravka Mamića za Soundset radio. Smatramo da izjave člana Izvršnog odbora HNS-a Mamića neprihvatljivim, a takav način komunikacije neprimerenim", navodi se u saopštenju HNS koji je najavio da će protiv Mamića biti podneta prijava i pokrenut disciplinski postupak.

"Kao član Izvršnog odbora HNS-A gospodin Zdravko Mamić, kao i svi nogometni radnici, dužan je da poštuje odredbe Kodeksa o ponašanju fudbalskih radnika. Budući da je Mamić svojom izjavom povredio spomenuti Kodeks, protiv njega će biti podneta prijava radi pokretanja disciplinskog postupka", piše u saopštenju.

Mamić je ranije danas rekao da je Jovanović "uvreda za hrvatski mozak" i da je "hrvatomrzac".

Josipović najoštrije osuđuje Mamićev verbalni ispad i govor mržnje

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović danas je najoštrije osudio verbalni ispad i govor mržnje čelnika fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravka Mamića.

"Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najoštrije osuđuje verbalni ispad i govor mržnje gospodina Zdravka Mamića. Reči kojima je lično, najvulgarnije i primitivno, izvređao ministra Željka Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim
pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u celini", ističe se u saopštenju iz Josipovićevog kabineta.

Predsednik je ocenio da je takav govor neprihvatljiv u svakom civlizovanom i demokratskom društvu, te da zaslužuje svaku osudu.

Osude iz Sabora Hrvatske, očekuje se reakcija pravosuđa

Poslanici u Saboru Hrvatske osudili su uvrede na nacionalnoj osnovi koje je prvi čovek fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić izneo na račun ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar Jovanović nije želeo da komentariše Mamićeve uvrede, ali su iz njegovog ministarstva saopštili da očekuju da će nadležne institucije preduzeti odgovarajuće korake s obzirom da je reč o krivičnom delu, prenose zagrebački mediji.

Predsednik Odbora za Ustav i poslanik SDP Peđa Grbin rekao je novinarima da se nada da će pravosudna tela Hrvatske konačno preduzeti korake protiv Mamića, koji je u jednoj radijskoj emisiji, između ostalog, rekao da Jovanović kao Srbin ne može da vodi resor sporta u Hrvatskoj i da "ima krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko".

"Smatram ispod časti razumnog čoveka da komentarišem takve izjave persona poput Zdravka Mamića. Međutim, s obzirom na to da je javno izrečena, moram reći da sam se nadao da su vremena 1990-ih iza nas, ali očito nisu", rekao je Grbin.

Predsednik najveće opozicione stranke, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je da se u mnogo čemu ne slaže s ministrom Jovanovićem, ali da nikoga ne treba nacionalno obeležavati. On je dodao da misli da Mamić nije član HDZ-a i da sam mora odgovarati za ono što kaže.

Predsednik Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin rekao je da u Mamićevoj izjavi "nije reč samo o ekstremnom nacionalizmu, nego i o primitivizmu, koji Mamić upotrebljava kao instrument da zadrži postojeće stanje i finansijsku korist".

Radin je upozorio da bi Mamićev ispad mogao da "dolije ulje na vatru" uoči susreta fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Srbije sledećeg petka u Zagrebu.

I poslanik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Zoran Vinković osudio je izjavu Zdravka Mamića, ističuci da su svi građani, bez obzira na naciju i veru, po Ustavu jednaki pred zakonom.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Mile Horvat podsetio je takav rečnik "karakterističan za tog tipa" i podsetio da to nije Mamićev prvi ispad.

"Ovo je samo bila kulminacija njegovog govora mržnje prema pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, prebrojavanje krvnih zrnaca", ocenio je on i dodao da bi na Mamićev poslednji ispad trebalo da reaguje pravosuđe.

Pojediji hrvatski mediji nagađaju da bi Državno tužilaštvo Hrvatske već danas moglo da podnese prijavu protiv Zdravka Mamića zbog krivičnog dela javnog podsticanja na nasilje i mržnju, za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine.

U komentaru "Jutarnjeg lista" ocenjuje se da je Mamićev napad najgori šovinistički ispad posle dugo godina.

2024 © - Vesti online