Petak 15.03.2013.
15:55
Srna

"Pogrom se nažalost nastavlja na KiM"

Unesko je zaštitio četiri srpska manastira - Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i Bogoridicu Ljevišku: Trebalo bi više da bude zaštićeno
 

"Mislim da je to malo i da bi trebalo više toga da bude zaštićeno", rekao je Petković, nakon obilaska radova na rekonstrukciji Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

Savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović rekao je da je na Kosovu i Metohiji uništeno i oštećeno više od 120 sakralnih objekata, uključujući i Pećku patrijaršiju.

"To je jedna vrsta nesreće, jedan ugao jedne civilizacije. Pokušavamo da afirmišemo Milanski edikt i priču o toleranciji i o tome da`svako veruje kako mu srce kaže. U nekom drugom prostoru sve što nije od mog srca mora da nestane", rekao je Pavlović i dodao da je to stvarnost. On je izrazio nadu da će jednog dana "sve strane biti normalne i pristojne i poštovati i svoje i tuđe".

U nedelju, 17. marta navršava se devet godina od albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji kada je iz domova proterano više od 4.000 Srba, a uništeno više od sto srpskih crkava, manastira, grobalja i drugog srpskog duhovnog nasleđa i graditeljske baštine. Srušeno je zapaljeno ili teško oštećeno 35 verskih objekata, među kojima 18 spomenika kulture.

2024 © - Vesti online