Petak 15.03.2013.
14:53
Beta

Dačić: Aflatoksin u mleku zbog neusklađenih standarda

Razlika u propisima: Ivica Dačić

Dačić je to rekao na pitanje novinara da li je u susretu Dačića i srpskih resornih ministara s evropskim komesarima bilo reči o saopštenju srpskog ministra za poljoprivredu Gorana Kneževića da evropski standard o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku nije obavezan da bi Srbija mogla da izvozi i koristi mleko.

Srpski premijer je naveo da su komesara Borga on i srpska ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izvestili da je pojava u aflatoksinu "posledica neusklađenosti brzine prilagođavanja naših zakona sa standardima Evropske unije".

"Mi smo pre nekoliko godina promenili jedan propis o količini određenih supstanci u hrani za ljude, a nismo to uradili kad je reč o hrani za životinje i kroz hranu za životinje, koja je i dalje saglasna propisima Srbije o dozvoljenoj količini u hrani za životinje, pa je to onda imalo posledice po količinu aflatoksina u mleku", objasnio je srpski premijer.

On je naglasio da je oba propisa trebalo primeniti istovremeno i podvukao da je cilj srpske vlade da u narednih nekoliko meseci donese zakon o bezbednosti hrane. To znači da se zajamči da se ovakvi problem više ne pojavljuju i da se što pre, ako je moguće do kraja ove ili u sledećoj godini, otvori nacionalna referentna laboratorija.

2024 © - Vesti online