Subota 16.03.2013.
02:34
Vesti

Pola miliona kaucije za Zorana Bubanju

Hapšenje osumnjičenih
 

Ovo je obelodanjeno pošto je trinaest osoba, od ukupno 19 uhapšenih, izvedeno pred sudove. Kao što je poznato, u zajedničkoj dramatičnoj akciji "Alister", koju su vodili policija i Komisija za borbu protiv kriminala NSW, učestvovalo je 350 policajaca. Njihov cilj bio je razbijanje mreže trgovine oružjem i drogom među bajkerskim grupama, kao i balkanskom i azijskom mafijom.


Prema dokumentima za sud, Feliks Lajli, predsednik ogranka "Anđela pakla", ponudio je pištolje na prodaju "učesniku istrage" koji je po specijalnom zakonu imao ovlašćenje da kupuje oružje, drogu i eksploziv.
 

Zaplena imovine

Pomoćnik komesara Artur Katsogianis kaže da policija ima nameru da zapleni imovinu vrednu milione dolara za koju se veruje da je stečena kriminalom.
- Do sada je identifikovano imovine u vrednosti od pet miliona dolara i sada na tome radi Komisija za borbu protiv kriminala - rekao je on.

Ni Lajli nije dobio mogućnost da se brani sa slobode.


Policija optužuje bajkerske bande ("Komančero", "Anđeli pakla", "Rebelsi"), da su u "biznisu" bili s predstavnicima balkanskog podzemlja, kao i azijskim kriminalnim sindikatom koji uvozu drogu iz Kine.


Za Gorana Mačkića (52) koji je izveden pred sud i zadržan u pritvoru u sredu, "Dejli telegraf" tvrdi da je "dugo vremena ličnost iz podzemlja".


On se, u stvari, sam prijavio policiji na Kings Krosu, pošto mu je komšija telefonirao i rekao da je policija upala u njegovu kuću u Kalali na južnoj obali. Tamo, međutim, nije bilo ilegalnih stvari.


U svoju odbranu, Mačkić je izneo da nije kriv i da je reč o zameni identiteta, pošto nije osoba koju policija tereti da je bio na putu da informatoru za 8.000 dolara proda tri pakovanja eksploziva koji bi bio korišćen u bajkerskom ratu. Njegov branilac je, takođe, pred sudom naveo da je Mačkić dijabetičar i da, ukoliko ostane u zatvoru, nema nikoga ko bi pazio njegove mačke.


Policija navodi da je otkrila veze s balkanskim kriminalnim ličnostima. U utorak je uhapšen i Đordi Zoran Bubanja (48) iz Kruma, kod Kjame. Njega terete da je bio snabdevač velikim količinama droge. Bubanja je sakupio 500.000 dolara depozita za kauciju, pa je pušten na slobodu, a u maju će ponovo pred sud.


Jedan od uhapšenih je i "visokopozicionirani" član "Rebelsa", 26-godišnji Metju Skot koji će odgovarati po više optužbi za trgovinu drogom. I on će pred sud ponovo u maju.
Tokom racija, policija je zaplenila pištolje, pušku, više od dva kilograma droge i 350.000 dolara.

Prodavali drogu, puške, municiju...

Mogućnost da se brane sa slobode odbačena je i za Grejema Daunsa (68) i člana azijskog podzemlja u Sidneju Vina Kjena Uja (39) iz Abotsforda. On je u sudnicu Lokalnog suda u Ferfildu doveden u lisicama. Tamo je čuo da je optužen po dva osnova trgovine velikom količinom droge, kao i posedovanje poluatomatskog pištolja bez dozvole. Njemu je zaplenjena imovina, uključujući i kolekciju finih vina u vrednosti od 150.000 dolara. Dauns je izveden pred sud u Njukaslu, gde je optužen za prodaju 12 pušaka i municije.

 

 

Umetnik sa dosijeom

Od sudije je traženo da ima u vidu da je Goran Mačkić umetnik koji sprema izložbu na kojoj bi trebalo da budu prodata njegova dela u vrednosti od oko 100.000 dolara, pa je i to razlog zašto traži da se brani s slobode.
Svi razlozi su odbačeni, mahom zbog činjenice da je Mačkić ranije bio osuđen na devet godina po dva osnova ubistva iz nehata.

2024 © - Vesti online