Četvrtak 14.03.2013.
16:32
Beta

"EU se uzbuđuje samo oko Albanaca"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

Pred početak razgovora visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa državnim vrhom Srbije, Nikolić je za televiziju Most rekao da ona dolazi "kao pravi medijator" kako bi prenela stavove Beogradu i Prištini.

Nikolić je rekao da državni vrh Srbije neće preduzimati brzoplete korake "zato što gospođa Ešton krajem marta ili u aprilu piše izveštaj koji će da razmatra Savet EU".

Pročitajte još: Nikolić i Dačić: Dijalog se nastavlja, razlike postoje

"Ako mi do sada nismo ispunili uslove, pitanje je možemo li mi te uslove da ispunimo", rekao je predsednik i objasnio da misli na uslove koje je postavio Savet Evropske Unije.

"Savet EU nam nije postavio uslove da se mi dogovorimo sa Albancima", rekao je Nikolić.

Nikolić je potvrdio da je uoči odlaska u Brisel na razgovor sa Ketrin Ešton postojao "papir sa zahtevima" koje srpska strana nije mogla da prihvati. Nakon toga "taj papir" je povučen i to se, prema njegovoj oceni može tumačiti kao dobar znak u pregovorima sa Prištinom.

"Svaki papir u Briselu o kojem se raspravlja, na koji se daju primedbe, predstavlja predlog Srbije. Albanci nikada nisu dali nijedan predlog i nisu ni morali, pošto za njih radi Evropska Unija", rekao je Nikolić.

On je dodao i da dogovora nema dok obe strane ne popuste.

"Nikad se EU nije uzbudila što Srbija popušta, odstupa od svog Ustava od svojih zakona i pravila. Uzbuđuju se samo ako Albanci moraju da popuste, da promene neki svoj zakon, odredbu svog Ustava, ako moraju da prepoznaju srpsku zajednicu kao nešto što je u mnogim sferama iznad njihove moći. Mi prepoznajemo Kosovo i Metohiju kao teritoriju po mnogim sverama iznad naše moći, mi smo država, Kosovo
nije država", rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online