Četvrtak 14.03.2013.
12:42 >> 13:12h
Beta

LDP: Dačić da kaže ko je lagao da je Kosovo srpsko

Kritikovao Dačića. Zoran Ostojić

Ostojić je kritikovao Dačića zato što za razliku od premijera samoproklamovane Republike Kosova Hašima Tačija ne izveštava parlament o toku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. On je u delu sednice predviđenom za poslanička pitanja ocenio da Dačić izbegava da se pojavi pred srpskim parlamentom za razliku od Tačija, koji se nakon svake runde pregovora obraća parlamentu Kosova.

Poslanik LDP-a je kazao da su Dačić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić dali oprečne izjave i nakon sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton - predsednik je kazao da je Priština popustila, a premijer da je dogovor sa Kosovom daleko.

Ostojić je upitao da li to ostavlja dobru sliku o Srbiji i njenom rukovodstvu.

"Ko tu govori istinu, a ko ne? Ja znam ko nije lagao, možda znam i ko je lagao. Zbog građana je važno da se utvrdi ko je lagao da je Kosovo naše. Drugo pitanje je što se lagalo", naveo je poslanik LDP-a.

I poslanik takođe opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić je na početku današnje sednice parlamenta protestovao što poslanici ne dobijaju redovne izveštaje o toku tog dijaloga. On je istakao da su svi u Srbiji svedoci vrlo žive političke aktivnosti na relaciji Berlin, Brisel, Beograd i Priština, ali da su srpska javnost i parlament loše i malo o tome obavešteni.

"Tači je praktično sa aerodroma otišao u parlament da kaže šta se dogodilo, a očigledno je da Beograd nema jasan stav i strategiju", ocenio je Samardžić.

Poslanik DSS-a zatražio je da poslanici budu redovno izveštavani o toku dijaloga.

Poslanici su danas kritikovali i Ministarstvo kulture zbog propadanja spomen kuća najvećih srpskih pisaca i mislilaca, ali i zbog odnosa prema modernom stvaralaštvu, kao i zbog nedavanja značaja 900. godišnjici od rođenja utemeljivača srpske države Stefana Nemanje.

2024 © - Vesti online