Četvrtak 14.03.2013.
12:53
Beta

NBS danas radi dobro, a ranije - katastrofa

Glavni razlozi pogrešnog ekonomskog modela u prethodnom periodu su bila velika državna sredstva izdvajana za održavnja puteva, a izvori tih sredstava su bili iz privatizacije: Jorgovanka Tabaković
 

Tabakovićeva je na Kopaonik biznis forumu navela i da su prosečne kamatne stope na dinarske kredite pale sa 17,6 odsto u avgustu prošle godine na 14,5 odsto u januaru.


Po analizi NBS, kako je istakala guvernerka, model rasta u pretkriznom periodu bio je usmeren na ekspanziju u sektoru građevinarstva, nekretnina i trgovine, a pokazalo se da su to u kriznom periodu sektori s najvećim procentom problemetičnih kredita.


Jorgovanka Tabaković je dodala da su glavni razlozi pogrešnog ekonomskog modela u prethodnom periodu velika državna sredstva izdvajana za održavnja puteva, a izvori tih sredstava su bili iz privatizacije.


Pogrešno u modelu bio je i visok rast cena nekretnika kreditno stimulisan, a kreditima je bila stimulisana tražnja za robom, ocenila je Tabakovićeva.


Guvernerka NBS je istakla da su mere monetarne politike obezbedile i pad infltornih pritisaka, mesečnih stopa inflacije, inflacionih očekivanja i donele stabilnost na deviznom tržištu.

2024 © - Vesti online