Četvrtak 14.03.2013.
13:50
Đ. Barović - Vesti

Kazne za stare vozačke dozvole

On upozorava da je granična policija Hrvatske počela da piše kazne zbog ovog prekršaja koje u zbiru sa sudskim troškovima iznose 600 kuna (nešto manje od 100 evra).
 

- Upravo me je kontaktirao Srbin koji je 4. marta na graničnom prelazu Strmica, između BiH i Hrvatske, morao da plati tu kaznu, a prethodno je više godina bez problema prelazio granicu sa vozačkom dozvolom BiH. Sada mu je naplaćena kazna zato što u roku od godinu dana kada je izvadio ličnu kartu to nije učinio i sa vozačkom dozvolom. Većina Krajišnika mislim da i ne zna za ovo slovo hrvatskog zakona o saobraćaju, pa se plašim da će to postati masovna pojava - kaže Štrbac i dodaje da će na sličan način najverovatnije proći i Krajišnici iz dijaspore koji su svojevremeno izvadili ličnu kartu Hrvatske.

Vraćanje ličnih karata

 

Zakonom o prebivalištu, hrvatska policija uveliko proverava da li su se Srbi povratnici zaista vratili ili su i dalje na dve adrese.


- Međutim, oni ne samo što imaju ovlašćenja da oduzmu lične karte onima za koje dokažu da ne žive stalno u Hrvatskoj, već se preko konzularnih predstavništava u Srbiji i RS uveliko šalju obaveštenja Krajišnicima da sami vrate ta dokumenta - kaže Štrbac.


- Čak i ako na granici pokažu strani pasoš i vozačku dozvolu, policija može da proveri podatke o toj osobi i ako ustanovi da ima izvađenu ličnu kartu Hrvatske, automatski podleže plaćanju kazne - kaže Štrbac i podseća da je ovo samo nastavak akcije hrvatskih vlasti da regulišu svoje biračke spiskove pred predstojeće lokalne izbore.


- Sve bi to bilo lepo i krasno da vlasti u Hrvatskoj nisu zaboravile da je besneo rat i da niko nije izbegao iz svog doma zato što je to hteo, a da većina nema elementarne uslove kako bi se vratila za stalno. Ujdurma sa vozačkim dozvolama je znači, samo nastavak jasne poruke Hrvatske prognanim Srbima da nisu više dobrodošli - kaže Štrbac. 

2024 © - Vesti online