Četvrtak 14.03.2013.
08:11
Đ. Janković - Vesti

Zaboravljena olovna deca

Zbog toga se Slobodan Živanović, predsednik Mesne zajednice, pre mesec dana obratio ministarstvima zdravlja i energetike, kao i gradskoj upravi tražeći u ime zabrinutih roditelja pomoć u rešavanju ovog problema.

Živanović podseća da su analize krvi meštanima u Zajači rađene pre nekih 15 godina, ali da im rezultati nikada nisu saopšteni, pa su zato pretprošlog leta zatražili kontrolu stanja dece i dobili uznemiravajuće podatke.

Poslednja analiza krvi pre godinu i po dana
 


- Prva analiza krvi dece iz jula 2011. pokazala je da od 51 deteta iz Zajače četvoro ima umereno povećan nivo, petoro blago povećan, 18 veoma blago povećan, a kod 24 je nivo olova okviru preporučenih vrednosti. Ni kod jednog deteta vrednost ne zahteva terapiju, niti bolničko lečenje i ispitivanje, već pojačanu higijenu - saopšteno im je tada.
 

Kontrolu olova u krvi kod dece inicirali su meštani sumnjajući da je to posledica rada topionice koja se nalazi na nekoliko stotina metara od osnovne škole.

- Posle prošlogodišnjeg februarskog pregleda trebalo je da deca na kontrolu idu u julu, ali se to do danas nije desilo. Podsetili smo u dopisu da kod čak 87 odsto pregledane dece ima od 10 do 41,5 mikrograma olova po decilitru krvi, ali nadležni kao da su na njih zaboravili. Roditelji su ogorčeni i zbog ove situacije spremni da traže međunarodnu zaštitu. Dopise sam uputio pre mesec i više dana, ali niko ne odgovara - kaže Živanović.

Topionica olova u Zajači
 


On podseća da je prethodni ministar zdravlja obećao da će u koordinaciji sa ministarstvima zaštite životne sredine, rada, poljoprivrede i vodoprivrede zaštititi zdravlje dece iz Zajače, ali se od februara 2012. ne čini ništa. Meštani su posle prvih rezultata kada je utvrđeno da postoji olovo u krvi dece digli uzbunu i prst uprli u rudnike i topionicu Zajača. Da bi se smirile strasti, u avgustu 2011. topionicu je posetio ministar zdravlja dr Zoran Stanković koji je razgovarao sa roditeljima dece kod koje je povećan nivo olova u krvi i sa rukovodstvom Zajače.

Merenje zagađenja


- Ministarstvo životne sredine postavilo je prošlog februara u dvorištu osnovne škole u Zajači, udaljenoj oko 300 metara od topionice, merni instrument za praćenje zagađenosti vazduha. Preko posebnog sajta pratili smo merenja i bilo je prekoračenja. Međutim, krajem januara instrument je sklonjen bez objašnjenja - tvrdi Živanović.

Tada je rekao da prema procenama stručnjaka nema razloga za paniku, a njegov pomoćnik dr Petar Bulat objasnio je roditeljima da koncentracije metala u krvi njihove dece ne bi trebalo da utiču na zdravlje. Bilo je više susreta i razgovora da bi pre godinu dana decu kod koje je utvrđeno povišeno prisustvo olova u krvi u mesnoj ambulanti pregledao pedijatar-toksikolog iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije. Obavljeni su pedijatrijski pregledi i savetovani roditelji šta treba da preduzmu, a na njihov zahtev je deci ponovo vađena krv.
 

- Prema dosadašnjim rezultatima i analizama koje su izvršene, nijedno od dece nema znakova akutnog trovanja i trenutno ne zahteva lečenje. Međutim, kod nekih od njih dokazane su povišene koncentracije koje zahtevaju češće sistematske preglede, ponavljanja analiza, što je domen svakodnevne brige o zdravlju - rekao je tada lekar, a roditelji da samo od kontrola i vađenja krvi nema velike vajde, ako se ne utvrde i ne otklone uzroci pojave olova u dečjoj krvi. Roditeljima su u maju 2012. podeljeni rezultati bez objašnjenja šta dalje preduzeti. Pored ostalog, pisalo je da da kontrolno određivanje olova u krvi treba uraditi u julu. Otada ništa nije učinjeno.

Prilikom dosadašnjih razgovora meštani su ukazivali da je izvor problema u topionici koja može da radi, ali u skladu s propisima i merama zaštite životne sredine, dok su ih predstavnici Ministarstva zdravlja uveravali da rezultati ne zahtevaju terapiju i da sve može da se reši pojačanom higijenom jer navodno roditelji olovo donose kući preko svojih radnih uniformi. Niko nije objasnio zašto je olovo i u krvi dece čiji roditelji nisu i ne rade u firmi. Roditeljima je preporučeno i da deci omoguće ishranu sa što više kalcijuma i bolje uslove za život?!

2024 © - Vesti online